مهران رحیملو، زهرا یاری، آزیتا حکمت دوست، سید علی علویان ، سید علی کشاورز
مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سابقه و هدف: بیماری کبد چرب غیرالکلی یکی از شایعترین اختلالات کبدی در جهان است. پاتوژنز این بیماری با چاقی و مقاومت به انسولین مرتبط میباشد. با توجه به وجود شواهدی از اثربخشی مکمل زنجبیل بر عوامل خطر مرتبط با این بیماری، این مطالعه با هدف بررسی اثر مکمل زنجبیل بر سطوح آنزیمهای کبدی و میزان استئاتوز و فیبروز کبدی بیماران مبتلا به کبد چرب غیرالکلی انجام شد.
مواد و روشها: در این کارآزمایی بالینی دوسوکور، ۵۰ بیمار مبتلا به کبد چرب غیرالکلی به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شده و به مدت ۱۲ هفته تحت مکمل یاری با ۲ گرم زنجبیل و یا دارونما قرار گرفتند. تمامی بیماران در طول دوره مداخله، توصیههای تغذیهای و فعالیت بدنی دریافت کردند. سطوح آنزیمهای کبدی، میزان استئاتوز و فیبروز کبدی و شاخصهای تنسنجی در ابتدا و انتهای مطالعه برای تمام بیماران اندازهگیری شد. آنالیز دادهها با استفاده از نسخه ۲۰ نرمافزار آماری SPSS صورت گرفت.
یافتهها: ۲۳ نفر در گروه مداخله و ۲۱ نفر در گروه کنترل موفق به اتمام مداخله شدند. تفاوت معنیداری در متغیرهای زمینهای در ابتدای مطالعه بین دو گروه دیده نشد. بعد از ۱۲ هفته مداخله سطوح آنزیمهای کبدی آلانین آمینو ترانسفراز، گاما گلوتامیل ترانسفراز و نیز میزان استئاتوز کبدی در گروه دریافت کننده مکمل زنجبیل نسبت به دارونما به طور معنیداری کاهش یافت (۰۰۱/۰>P)، اما تفاوت میزان کاهش فیبروز کبدی و آسپارتات آمینو ترانسفراز بین دو گروه معنیدار نبود (به ترتیب: ۳۹/۰=P و ۸۸۶/۰=P).
نتیجه گیری: نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد زنجبیل میتواند روش درمانی جدیدی در اصلاح کبد چرب غیرالکلی به شمار آید.
واژگان کلیدی: بیماری کبد چرب غیرالکلی، زنجبیل، آنزیمهای کبدی، استئاتوز و فیبروز کبدی