سجاد احمدی زاد۱ ؛ سعید علیپور پارسا۲ ؛ رویا ذکری ۳ ؛ سعید دباغ نیکوخصلت۴ ؛ هادی ابراهیمی۵
۱دانشیار دانشگاه شهید بهشتی
۲استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
۳دانشگاه تبریز
۴استادیار دانشگاه تبریز
۵استادیار دانشگاه علوم پزشکی تبریز
مجله فیزیولوژی ورزشی
هدف از این تحقیق بررسی تاثیر مصرف مقادیر مختلف سیر بر پاسخ تعیین کننده های اصلی همورئولوژی به یک جلسه فعالیت استقامتی بود. پانزده مرد ورزشکار (میانگین ± انحراف معیار؛ سن ۸۸/۷± ۲۷ سال)، داوطلبانه در این تحقیق شرکت نمودند. آزمودنی ها در ۴ جلسه مجزا با فاصله یک هفته، پس از مصرف مقادیر مختلف سیر (۵۰۰، ۷۵۰ و ۱۰۰۰ میلیگرم پودر سیر و دارونما) در فعالیت استقامتی ۳۰ دقیقه روی نوارگردان شرکت داشتند. سه نمونه خونی قبل، ۴ ساعت بعد از مصرف مکمل و بلافاصله بعد فعالیت ورزشی، برای اندازهگیری عوامل همورئولوژی (ویسکوزیته خون و پلاسما، فیبرینوژن، هماتوکریت، هموگلوبین و شمارش گلبول های قرمز) گرفته شد. تحلیل آماری داده ها با استفاده از آنالیز واریانس مکرر انجام شد. مقدار مصرفی سیر بر ویسکوزیته پلاسما و فیبرینوژن تاثیر داشت (p= 0.001). آزمون تعقیبی نشان داد این دو فاکتور در پاسخ به مصرف ۵۰۰ میلیگرم سیر نسبت به سایر مقادیر کاهش بیشتری داشت در حالیکه مقدار مصرفی سیر بر ویسکوزیته خون، هماتوکریت، هموگلوبین و شمارش گلبول های قرمز، تاثیر معنی داری نداشت (p= 0.067). صرف نظر از مقدار مصرفی، مصرف سیر به تنهایی باعث کاهش تمامی فاکتورهای همورئولوژی شد (p= 0.000). بر اساس نتایج تحقیق حاضر میتوان نتیجه گیری نمود که مصرف سیر باعث بهبود فاکتورهای اصلی همورئولوژی میشود، در حالیکه مقدار مصرفی سیر در مقادیر پایین ویسکوزیته پلاسما و فیبرینوژن را حین فعالیت ورزشی بهبود میبخشد. بنابرین ممکن است افراد دارای مشکلات هموستازی چنانچه قبل از فعالیت ورزشی مقدار پائین سیر مصرف نمایندخطرات قلبی- عروقی آنها طی فعالیت کاهش یابد
کلیدواژگان
سیر؛ فعالیت هوازی؛ ویسکوزیته خون و پلاسما؛ فیبرینوژن