رشته شهیدی ، مجید کاشف ، معصومه مبارکی
دکتری دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی
مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سابقه و هدف: نتایج برخی از مطالعات حاکی است که سیر و فرآوردههای آن در حالت پایه از بروز فشار اکسایشی تغییرات نامطلوب شاخصهای اکسایشی در بیماران قلبی عروقی جلوگیری مینماید. تحقیق حاضر به منظور تعیین اثر مکملسازی کوتاه مدت عصار ه سیر بر کراتین کیناز تام سرمی متعاقب یک جلسه فعالیت درمانده ساز در دختران فعال و غیر فعال انجام شد.
مواد و روشها: پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش آن با توجه به ماهیت پژوهش، بر مبنای پژوهشهای نیمه تجربی بود. از بین افراد واجد شرایط تعداد ٢٤ نفر از آنها به صورت تصادفی انتخاب شد که از این ٢٤ نفر ١٢ نفر افراد فعال و ١٢ نفر افراد غیر فعال بودند. میانگین سن، قد، وزن و حداکثر اکسیژن مصرفی آزمودنیها به ترتیب در گروه فعال (٦/۰±١/٢٢سال، ۱/٠±١٦٢ سانتی متر، ٩/٧±٢/٥٤ کیلوگرم، ٩/٨±٩/٣٩ میلی لیتر/کیلوگرم/دقیقه) و در گروه غیر فعال (٩/٠±٨/٢١سال، ۱/٠±١٦٥ سانتی متر، ٦/٥±٧/٥٥ کیلوگرم، ١٨/٥±٤/٣٢ میلیلیتر/کیلوگرم/ دقیقه) بود. هر دو گروه به مدت ١٤ روز مکمل عصاره سیر (٨٠٠ میلیگرم در روز) مصرف کردند. سپس همه آزمودنیها پس از دوره مکملسازی در قرارداد ورزشی درمانده ساز شرکت کردند. نمونه خونی اولیه در حالت پایه قبل از شروع مکملسازی، نمونه خونی دوم پس از تکمیل دوره مکمل سازی و نمونه ی سوم پس از فعالیت درمانده ساز گرفته شد. دادههای نرمال با استفاده از آزمونهای تحلیل واریانس مکرر، بونفرونی و t مستقل در سطح معنی داری پنج درصد با نرمافزار SPSS نسخه ١٩ بررسی شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد مصرف ۱۴ روزه عصاره سیر در حالت پایه بر کراتین کیناز تأثیر معنیداری نداشت، همچنین این عصاره نتوانست از افزایش شاخص آسیب (کراتین کیناز) بعد از فعالیت درماندهساز در دختران فعال و غیر فعال جلوگیری نماید (٠٥/٠>p). از طرفی، اختلاف معنیداری در افزایش این آنزیم بعد از فعالیت درمانده ساز، بین دو گروه فعال و غیر فعال وجود داشت (۰۵/۰>P).
نتیجه گیری: نتایج حاکی از آن است از آنجاکه میزان کراتین کیناز بعد از فعالیت درمانده ساز در گروه فعال به طور معنیداری نسبت به گروه غیر فعال کمتر بود، مصرف عصاره سیر به همراه فعالیت ورزشی توصیه میشود.
واژگان کلیدی: مکمل سیر، کراتین کیناز، دختران فعال، دختران غیر فعال