مژگان اسکندریorcid 1؛ بابک هوشمند مقدم orcid 2؛ مهرداد فتحیorcid 3؛ علی بختیاریorcid 4
۱دانشجوی دکتری گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.
۲دانشجوی دکتری گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
۳دانشیار گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
۴دانشجوی دکتری گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
مجله علمی، تخصصی و پژوهشی زنان، مامایی و نازایی
کیده
مقدمه: زرشک دارای ترکیبات زیست فعال با خواص دارویی و درمانی میباشد. با توجه تغییرات نامطلوب آنزیمهای کبدی بهدنبال فعالیت خستهکننده، مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر مصرف آب زرشک بر سطح سرمی آنزیمهای کبدی آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلکالین فسفاتاز (ALP) و آلانین آمینوترانسفراز (ALT) پیرو یک جلسه فعالیت خستهکننده در دختران فعال انجام شد.
روشکار: این مطالعه نیمهتجربی در سال ۱۳۹۶ بر روی ۲۰ دختر فعال در مشهد انجام شد. افراد به دو گروه ۱۰ نفره مکمل و دارونما تقسیم شدند. پس از مکملدهی ۲ هفتهای (۲۵۰ میلیلیتر آبزرشک و دارونما)، آزمودنیها در یک فعالیت خستهکننده شرکت نمودند. تغییرات آنزیمهای کبدی مورد مطالعه (AST،ALP ، ALT) طی سه مرحله (حالت پایه، پس از دوره مکملدهی، پس از فعالیت ورزشی) اندازهگیری شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SPSS (نسخه ۱۹) و Excel (2010) و آزمونهای تیتست مستقل، آزمون تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرّر و آزمون تعقیبی بانفرونی صورت گرفت. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنیدار در نظر گرفته شد.
یافتهها: مصرف آب زرشک باعث کاهش معنادار آنزیمهای AST (021/0=p)، ALP (018/0=p) و ALT (014/0=p) در گروه مکمل شد و فعالیت خستهکننده باعث افزایش معنادار هر سه آنزیم در دو گروه شد، این در حالی بود که دامنه تغییرات هر سه آنزیم AST (021/0=p)، ALP (019/0=p) و ALT (012/0=p) بلافاصله پس از فعالیت در گروه مصرفکننده آب زرشک بهطور معناداری کمتر از گروه دارونما بود و مصرف آب زرشک توانسته بود بهطور معناداری از افزایش مقادیر AST، ALP و ALT بلافاصله پس از فعالیت خستهکننده ممانعت کند.
نتیجهگیری: مکملدهی آب زرشک میتواند از افزایش فیزیولوژیکی آنزیمهای کبدی ناشی از فعالیت خستهکننده در دختران فعال پیشگیری کند و نقش مهمی در تغییرات مطلوب آنزیمهای کبدی داشته باشد.
کلیدواژهها
آب زرشک؛ آنزیم کبدی؛ فعالیت خستهکننده