تأثیر فوری نوشیدنیهای پر کربوهیدرات و کافئین بر سرعت، هماهنگی و عملکرد شناختی در بازیکنان حرفه ای فوتسال- فیزیولوژی ورزشی
*فیزیولوژی ورزشی و تندرستی ایران*
نشریه پژوهش های فیزیولوژی و مدیریت در ورزش
علیرضا عقیلی ۱ مرتضی طاهری ۲ خدیجه ایران دوست ۳ فاطمه میراخوری ۴
۱ کارشناسی ارشد فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه بین المللی امام خمینی، قزوین، ایران
۲ استاد گروه علوم رفتاری و شناختی، دانشکده علوم ورزشی و تندرستی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
۳ دانشیار گروه علوم ورزشی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی، قزوین، ایران
۴ استادیار گروه علوم ورزشی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی، قزوین، ایران
چکیده
محققان معنقدند که مکملهایی که خستگی ناشی از تجمع لاکتات را تعدیل کند برای ارتقای عملکرد بازیکنان فوتسال مفید است. لذا در تحقیق حاضر تأثیر فوری نوشیدنیهای پر کربوهیدرات و پر کافئین بر آمادگی حرکتی (سرعت و هماهنگی) و عملکرد شناختی در بازیکنان فوتسال بررسی شد. روش تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیشآزمون – پسآزمون به همراه گروه کنترل بود. آزمودنیهای تحقیق شامل ۴۰ بازیکن فوتسال بودند که در چهار گروه قرار ژرفتند: ۱) مکمل کربوهیدرات ۲) مکمل کافئین ۳) مکمل کربوهیدرات و کافئین ۴) گروه کنترل (دارونما). دو نوشابه ورزشی کربوهیدرات و کافئین هرکدام یک دوز (به میزان ۶ میلیلیتر به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) و دارونما به آزمودنیها تجویز شد. سرعت با استفاده از آزمون دوی ۳۶ متر و هماهنگی با آزمون در بیل و شوت ارزیابی شدند. همچنین برای سنجش عملکرد شناختی از نسخه تعدیلشده آزمون عملکرد پیوسته یا مداوم (CPT) استفاده شد که توسط محقق برای استفاده در بازیکنان فوتسال تهیهشده بود. نتایج نشان داد که گروه مکمل کربوهیدرات و کافئین در سرعت و هماهنگی بر سایر گروهها برتری داشت. از نظر عملکرد شناختی نیز گروه ترکیبی نتایج بهتری کسب کرد. در مجموع ترکیب کربوهیدرات و کافئین تأثیر فوری فراوانتری بر آمادگی حرکتی و عملکرد شناختی در مقایسه با مصرف جداگانه آنها و یا گروه دارونما داشت. نتیجهگیری اینکه، با مکملگیری به صورت ترکیب مکمل کربوهیدرات و کافئین ۵ روز قبل از اجرا نتیجه مثبتی در آزمونهای سرعت و هماهنگی خواهد داشت. همچنین، بیشترین بهبود را در عملکرد شناختی ایجاد میکند.
کلیدواژهها
عملکرد کافئین کربوهیدرات مکمل، فیزیولوژی ورزشی