تأثیر فعالیت بدنی بر برخی شاخصهای ایمنی و التهابی در بیماران مبتلا به کووید-۱۹ – فیزیولوژی ورزشی
فیزیولوژی ورزشی و تندرستی ایران
مجله پزشکی جیرفت
علیرضا دانشور۱ ، نجمه السادات شجاعیان۲ ، مصطفی تیموری خروی ۳، سارا سرحدی۴ ، زهرا سروری۵
۱- دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی، مدیر تربیت بدنی دانشکده علوم پزشکی گراش، فارس، ایران
۲- استادیار رفتار حرکتی، گروه علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی بجنورد، خراسان شمالی، ایران
۳- استادیار رفتار حرکتی، گروه علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی بجنورد، خراسان شمالی، ایران ، Tymuri@bojnourdiau.ac.ir
۴- استادیار فیزیولوژی عصبی- عضلانی، آموزش و پرورش بجنورد، خراسان شمالی، ایران
۵- کارشناس هوشبری، دانشگاه علوم پزشکی گراش، فارس، ایران
چکیده
مقدمه و هدف: بیماری کووید-۱۹ یک بیماری عفونی حاد بوده که تأثیر زیادی بر سیستم ایمنی داشته و از فعالیت بدنی تأثیر میپذیرد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تأثیر فعالیت بدنی بر برخی شاخصهای ایمنی و التهابی در بیماران تمرین کرده و بدون تمرین مبتلا به کووید-۱۹ طراحی شد.
روش کار: در این مطالعه نیمه تجربی، ۳۹ مرد مبتلا به بیماری کووید-۱۹ بستری شده در درمانگاه سعادت شهرستان گراش به صورت هدفمند انتخاب شده و در دو گروه افراد تمرین کرده با سابقه سه روز فعالیت متوسط در هفته (۲۰=n) و افراد بدون تمرین (۱۹=n) قرار گرفتند. جهت بررسی میزان فعالیت بدنی از پرسشنامه بین المللی فعالیت بدنی فرم کوتاه استفاده شد و همچنین، قبل و بعد از شروع درمان فاکتورهای گلبول های سفید، پروتئین فعال شده C، اینترلوکین ۶، لاکتات دهیدروژناز، میزان رسوب گلبولهای قرمز، نیتروژن اوره خون، کراتین، کراتین فسفو کیناز و سطح اکسیژن خون مورد بررسی قرار گرفت. از آزمون آماری تحلیل کوواریانس در سطح معناداری ۰۵/۰>p استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که در متغیرهای تعداد گلبول های سفید (۰/۰۵<p)، پروتئین فعال شده C (p<0/05) ، سطح اکسیژن خون (۰/۰۰۱<p) و اینترلوکین۶ (۰/۰۰۱<p) تفاوت معنی داری بین دو گروه آزمودنی فعال مبتلا و غیرفعال مبتلا وجود داشت؛ این درحالی است که سایر متغیرهای تفاوت معناداری را نشان ندادند (۰/۰۵).
نتیجهگیری: به نظر میرسد که فعالیت ورزشی منظم احتمالاً بتواند از طریق بهبود سیستم ایمنی، مانع از اثرات مخرب کرونا ویروس شده و عوارض ناشی از آن را نسبت به افراد غیرفعال کاهش دهد.
واژههای کلیدی: فعالیت بدنی، پاسخ ایمنی، التهاب، کووید-۱۹، فیزیولوژی ورزشی