تأثیر عصاره هیدروالکلی ترشک و آلبالو بر روی گلوکز، لیپیدهای خون و آسیب بافتی موشهای صحرایی نر دیابتی شده با استرپتوزوتوسین
* تشک، آلبالو، چربی، دیابت* فیزیولوژی ورزشی و تندرستی ایران
فصلنامه گیاهان دارویی
رضا توحیدپور۱، سکینه نوری سعیدلو۲، حجت حضرتی۱، امیر امنیت طلب۳، پیمان میکاییلی۴، پروین آیرملو۵
۱- دانشکده دامپزشکی، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران
۲- مرکز تحقیقات سلامت مواد غذایی و آشامیدنی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
۳- گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران
۴- گروه فارماکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
۵- گروه اپیدمیولوژی، واحد توسعه تحقیقات بالینی بیمارستان امام خمینی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
چکیده
مقدمه: کاهش دادن سطح گلوکز در بیماران دیابتی از اهمیت بالینی زیادی برخوردار میباشد. با توجه به عوارض جانبی داروها، یافتن گیاهان و مواد گیاهی با خواص مشابه بسیار مفید خواهد بود.
هدف: هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر عصاره هیدروالکلی گیاهان ترشک و آلبالو بر روی گلوکز، چربیهای خون و تغییرات بافتی در موشهای صحرایی دیابتی میباشد.
روش بررسی: در این مطالعه ۲۴ سر موش صحرایی نر ویستار به طور تصادفی در چهار گروه شش عددی شامل گروههای شاهد سالم، شاهد دیابتی، دیابتی تیمار شده با ترشک (mg/kg 200)، دیابتی تیمار شده با آلبالو (mg/kg 250) قرار گرفتند. کلیه تیمارها روزانه و از طریق گاواژ معدی در مدت ۲۱ روز انجام شد. در پایان، سطح سرمی گلوکز و لیپیدهای خون موشها اندازهگیری شد. ارزیابی آسیبشناسی بافتی پانکراس، کبد و کلیه نیز انجام شد.
نتایج: عصاره هیدروالکلی ترشک بهطور معنیداری سطح سرمی گلوکز، کلسترول، تریگلیسرید، LDL و VLDL را در موشهای دیابتی شده با استرپتوزوتوسین، کاهش داد (۰۵/۰ P<) و همچنین سبب افزایش HDL در موشها شد ولی این افزایش از نظر آماری معنیدار نبود. عصاره هیدروالکلی آلبالو تاثیر معنیداری بر روی گلوکز و لیپیدهای سرم موشهای دیابتی نداشت. همچنین عصاره هیدروالکلی ترشک آسیب بافتی ناشی از دیابت را بهتر از آلبالو بهبود بخشید.
نتیجهگیری: در پژوهش حاضر مصرف ترشک و گنجاندن آن در رژیم غذایی افراد مبتلا میتواند در بهبود عوارض ناشی از بیماریهای دیابت و دیسلیپیدمی و تنظیم و کنترل سطح گلوکز و لیپیدهای خون در این بیماران تاثیر گذار باشد.
واژههای کلیدی: آلبالو، آسیبشناسی، ترشک، چربی، دیابت، گلوکز، موش صحرایی، فیزیولوژی ورزشی
1 Comment
با تشکر