لادن زودفکر۱؛ حسن متین همایی ۲؛ بهمن تاروردیزاده۳
۱دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران.
۲استادیار گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران.
۳دانشیار گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران.
مجله زنان مامائی و نازایی ایران
مقدمه: سندرم پیش از قاعدگی (PMS)در فاز لوتئال سیکل قاعدگی رخ داده و از شدت کافی برای تداخل با جنبههای معمول زندگی برخوردار میباشد. استفاده از تمرین هوازی و داروهای گیاهی، از راههای مؤثر برای درمان PMS میباشند. مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر ورزش هوازی و مصرف کورکومین بر ادم و سطوح هورمونهای استروژن و پروژسترون در افراد مبتلا به PMS انجام شد.
روشکار: این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده دوسوکور در سال ۱۳۹۵ بر روی ۴۰ نفر از زنان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی در تبریز انجام شد. افراد به ۴ گروه تمرین، کورکومین، تمرین + کورکومین و دارونما تقسیم شدند. گروههای تمرینی به مدت ۸ هفته و هفتهای ۳ جلسه به انجام تمرینات ایروبیک پرداختند و سایر گروهها از ۷ روز مانده به عادت ماهانه تا ۳ روز اول، روزانه ۲ عدد کپسول حاوی ۱۰۰ میلیگرم کورکومین و یا دارونما مصرف کردند. تشخیص سندرم بهصورت آیندهنگر و با استفاده از پرسشنامه دیکرسون صورت گرفت. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SPSS (نسخه ۲۱) و آزمونهای آماریتوصیفیواستنباطی انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنیدار در نظر گرفته شد.
یافتهها: تمرین، کورکومین و ترکیب آن دو، اثر معنیداری بر ادم ناشی از سندرم پیش از قاعدگی نداشتند (۰۵/۰<p)، اما موجب کاهش معنیدار در علائم جسمانی ناشی از سندرم پیش از قاعدگی شدند (۰۵/۰>p). بهبود علائم رفتاری ناشی از سندرم پیش از قاعدگی، تنها در گروه تمرین و گروه تمرین به همراه کورکومین مشاهده شد (۲/۰=p). علائم خلقی سندرم پیش از قاعدگی در هر سه گروه مورد مطالعه نسبت به قبل و پس از مداخله بهبود نشان داد (۰۵/۰>p). همچنین هیچکدام از مداخلات تغییر معنیداری را در میزان پروژسترون سرم ایجاد نکردند(۰۵/۰<p)، ولی میزان استروژن سرم در هر ۳ گروه کاهش معنیداری یافت(۰۵/۰>p).
نتیجهگیری: تمرین هوازی و مکمل کورکومین هر دو بر علائم و هورمونهای سندرم پیش از قاعدگی تأثیرگذار میباشد، ولی نشانگان سندرم پیش از قاعدگی به یک اندازه تحت تأثیر این دو مداخله قرار نمیگیرند. لذا توصیه میشود جهت کسب نتیجه بهتر از ترکیب تمرین هوازی و کورکومین در زنان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی استفاده گردد.
کلیدواژه ها
ادم؛ تمرین هوازی؛ سندرم قبل از قاعدگی؛ کورکومین؛ هورمونهای جنسی
1 Comment
جالب بود ممنون