تأثیر تمرین هوازی همراه با مصرف عصارة پوست پسته بر بیان IL-6، IL-1 و TNF-α بافت قلب موشهای صحرایی چاق (فیزیولوژی ورزشی)
فیزیولوژی ورزشی و تندرستی ایران
نشریه فیزیولوژی ورزش و فعالیت بدنی
محمد کاظمی پور ۱ حسن متین همایی ۱ پروین فرزانگی ۲
۱ گروه فیزیولوژی ورزشی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
۲ گروه فیزیولوژی ورزشی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران
چکیده
زمینه و هدف: بسیاری از عوامل محیطی از جمله مداخلات غذایی میتوانند التهاب را تعدیل کنند. پژوهشهای قبلی تأیید کردهاند که وعدههای غذایی چرب موجب افزایش فعال شدن نشانگرهای التهابی مانند IL-6 در مرحلة پس از مصرف میشود. ازاینرو هدف از این پژوهش بررسی اثر تمرین هوازی همراه با مصرف عصارة پوست سبز پسته بر بیان IL-6، IL-1 و TNF-α در بافت قلب موشهای صحرایی تغذیهشده با غذای چرب بود.
مواد و روشها: در این تحقیق از موشهای صحرایی مادة دوازدههفتهای با وزن بین ۱۸۰ تا ۲۲۰ گرم استفاده شد. موشها بهصورت تصادفی به پنج گروه ششتایی تقسیم شدند؛ کنترل مثبت (سالم)، کنترل منفی (چاق)، تمرین، عصاره، تمرین و عصاره (تعامل تمرین و عصاره). بهمنظور ایجاد الگوی چاقی تمامی موشهای صحرایی به مدت چهار هفته جیرة غذایی پرچرب با ترکیبات ۴۰ درصد قند، ۱۳ درصد پروتئین و ۴۷ درصد چربی دریافت کردند. برنامة تمرین با شدت متوسط (MET) در محدودة ۵۰-۶۰ درصد VO2max شامل پنج جلسه تمرین در هفته (دویدن روی نوار گردان) با ۵ دقیقه گرم کردن و ۲۰ دقیقه فعالیت و ۵ دقیقه سرد کردن بود. در اولین روز شروع تمرین سرعت از m/s 16 شروع شد و طبق برنامه هر هفته m/s 5/2 افزایش یافت و تا در روز آخر پس از چهار هفته به m/s 26 رسید. عصارة مورد استفاده در این پژوهش از عصارة پوست پسته در دوز ۶۰ میلیگرم به ازای هر کیلوگرم بود. عصاره به شکل مایع و خالص تهیه و با آب مقطر حل شد. سپس به روش گاواژ به مدت چهار هفته و پنج نوبت در هر هفته اعمال شد.
نتایج: از نظر بیان IL-1، TNF-α و IL-6 در بین گروهها تفاوت معناداری وجود داشت (۰۰۱/۰P=). آزمون تعقیبی نشان داد از نظر بیان IL-1 و IL-6 بین گروه چاق با سالم تفاوت معناداری وجود دارد (۰۰۱/۰P=). بین گروههای عصاره (۰۰۱/۰P=)، گروه تمرین (۰۰۱/۰P=) و گروه تمرین + عصاره (۰۰۱/۰P=) با گروه چاق تفاوت معناداری وجود داشت. بین گروه چاق با سالم از نظر بیان TNF-α تفاوت معناداری وجود داشت (۰۰۲/۰P=). در بین گروه تمرین، عصاره و تمرین+عصاره تفاوت معناداری از نظر متغیرها وجود نداشت (۰۵/۰ ≤P).
نتیجهگیری: یافتهها نشان داد که مصرف غذای چرب موجب افزایش بیان IL-6، IL-1 و TNF-α در بافت قلب موشهای صحرایی میشود. اما انجام تمرین هوازی و مصرف عصارة پوست پسته ممکن است موجب کاهش بیان IL-1 و TNF-α شد. با این حال، ترکیبی از اثر توأم آنها میتواند موجب کاهش بیشتر بیان IL-1 و TNF-α شود.
کلیدواژهها
التهاب تمرین هوازی پوست پسته غذای چرب، فیزیولوژی ورزشی