هما شیخانی شاهین۱، گلنوش مهربانی۲، رسول رضایی۳، محسن کریمی۴، مسعود امینی ۵
۱- گروه تربیتبدنی و علوم ورزشی، مؤسسه آموزش عالی غیرانتفاعی زند، شیراز، ایران
۲- بخش توانبخشی، دانشگاه آلبرتا، ادمونتون، کانادا
۳- بخش تربیتبدنی و علوم ورزشی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
۴- گروه تربیتبدنی و علوم ورزشی، دانشگاه پیام نور، شیراز، ایران
۵- بخش جراحی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
مجله پزشکی فسا
زمینه و هدف: ارتباط میان اختلالات متابولیکی و عملکرد کلیوی در دریافتکنندگان پیوند کلیه گزارش شده است. با توجه به شناخته شدن بسیاری از مزیتهای فعالیت بدنی منظم در حفظ سلامتی بدن در این بیماران، این مطالعه باهدف بررسی تأثیر تمرین هوازی بر عملکرد کلیوی و سندرم متابولیک در ورزشکاران تحت پیوند کلیه انجام شد.
مواد و روشها: بیست نفر از ورزشکاران پیوند کلیه زن بهطور تصادفی انتخاب و به دو گروه مساوی تجربی (با میانگین سن ۷/۲±۵/۲۴ سال، قد ۲/۴±۱۶۱ سانتیمتر و وزن ۸/۱±۹/۵۷ کیلوگرم) و کنترل (با میانگین سن ۳/۲±۹/۲۴ سال، قد ۴/۲±۱۶۲ سانتیمتر و وزن ۰۲/۴±۵/۵۹ کیلوگرم) تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت هشت هفته و هر هفته سه جلسه بهطور مرتب به یک برنامه تمرینی ادامه دادند. در پایان هفته هشتم عملکرد کلیوی بر اساس میزان فیلتراسیون گلومرولی و شاخصهای سندرم متابولیک در این افراد بررسی گردید. از آزمون t وابسته برای مقایسه دادهها قبل و بعد از فعالیت ورزشی و از آزمون t مستقل برای مقایسه بین گروهها با سطح معنیداری ۰۵/۰< p استفاده شد.
نتایج: هشت هفته تمرین هوازی تأثیر معنیداری بر سطح نیمرخهای چربی نداشته، درحالیکه منجر به کاهش معنیداری در میزان فیلتراسیون گلومرولی و قند خون ناشتا در گروه تجربی پس از تمرین شده است.
نتیجهگیری: نتایج این بررسی نشان داد که شیوههای مختلف تمرینهای ورزشی میتواند راهکار مناسبی در تغییرات فیلتراسیون گلومرولی و کنترل قند خون ناشتا در ورزشکاران تحت پیوند باشد.
واژههای کلیدی: عملکرد کلیوی، سندرم متابولیک، ورزشکار، تمرین هوازی، پیوند کلیه