حمید علی زاده ، علی رضا صفرزاده، الهه طالبی گرکانی
دانشجوی دکتری، گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکدهی علوم ورزشی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
مجله پزشکی اراک
زمینه و هدف: تغییر فنوتیپ بافت چربی بر اثر تمرین تئوری جدیدی است که به تازگی مطرح گردیده است، با این وجود شناسایی سازوکار سلولی – مولکولی آن در حال بررسی است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر شش هفته تمرین مقاومتی بر غلظت سرمی هورمون شبه متئورین و شاخص مقاومت به انسولین پسران دارای اضافه وزن بود.
مواد و روشها: ۲۰ پسر نوجوان دارای اضافه وزن با میانگین سن ۱±۵/۱۸ سال، وزن ۵/۴±۱/۸۱ کیلوگرم و شاخص تودهی بدن ۷/۰±۷/۲۷ کیلوگرم بر مترمربع در این تحقیق شرکت کرده و به دو گروه کنترل (۱۰نفر) و تمرین مقاومتی (۱۰نفر) تقسیم شدند. آزمودنیهای گروه تمرین مقاومتی، شش هفته تمرین مقاومتی را سه روز در هفته انجام دادند. شاخصهای پیکرسنجی، سطوح ناشتای هورمون شبه متئورین، انسولین و گلوکز سرمی در ابتدا و پایان مطالعه اندازهگیری شد.
یافتهها: غلظت سرمی هورمون شبه متئورین در گروه کنترل کاهش معنیدار (۰۰۸/۰= p) و در گروه تمرین افزایش غیرمعنیداری را نشان داد (۳۱۱/۰p=). همچنین، تغییرات سطوح هورمون شبه متئورین بین دو گروه تفاوت معناداری داشت (۰۰۴/۰= p). تغییرات مقاومت انسولینی در هر دو گروه افزایش یافت که این افزایش برای گروه کنترل از لحاظ آماری معنیدار(۰۳۲/۰p=) و برای گروه تمرین غیرمعنیدار (۶۳۲/۰= p) بود. به علاوه، ارتباط بین تغییرات غلظت سرمی هورمون شبه متئورین با تغییرات شاخص مقاومت به انسولین غیرمعنیدار بود (۲۷۳/۰= p).
نتیجهگیری: یافتههای پژوهش حاضر نشان داد که شش هفته تمرینِ مقاومتی ایستگاهی نمیتواند سطح سرمی هورمون شبه متئورین را افزایش و شاخص مقاومت به انسولین و ترکیب بدنی را در پسران نوجوان دارای اضافه وزن بهبود بخشد.
واژههای کلیدی: تمرین مقاومتی، هورمون شبه متئورین، هزینه انرژی، مقاومت به انسولین، چاقی