فرناز ترابی *، سپیده صفاکیش، ابولفضل فراهانی، اعظم رمضان خانی
گروه تربیت بدنی، دانشگاه پیام نور تهران
مجله پزشکی شهرکرد
زمینه و هدف: سطوح غیرطبیعی آدیپونکتین سرم نه تنها در چاقی، دیابت نوع دو و مقاومت به انسولین، بلکه در اختلالات روانپزشکی نیز مشاهده شده است. اختلال بیش فعالی و نقص توجه (ADHD) یکی از شایع ترین اختلالات روانپزشکی کودکان و نوجوانان است. هدف تحقیق حاضر، بررسی تأثیر ۶ هفته تمرین تناوبی پرشدت بر سطوح آدیپونکتین سرم و بهبود تبحر حرکتی در پسران نوجوان مبتلا به اختلال عدم توجه/ بیش فعالی بود.
روش بررسی: در این پژوهش نیمه تجربی، تعداد ۲۰ پسر نوجوان (میانگین سنی ۳/۵±۷/۱۲ سال) مبتلا به اختلال بیش فعالی/ نقص توجه به صورت تصادفی به دو گروه تمرین تناوبی پرشدت و کنترل تقسیم شدند. برنامه تمرینی ۶ هفته ای شامل ۳ جلسه در هفته، دوی ۲۰ متر با تعداد تکرارهای ۴ نوبت در هفته های اول و دوم؛ تعداد تکرارهای ۵ نوبت در هفته های سوم و چهارم و تعداد تکرارهای ۶ نوبت در هفته های پنجم و ششم بود. در ابتدا و پایان هفته ششم، سطح آدیپونکتین سرم و میانگین نمره تبحر حرکتی مورد ارزیابی قرار گرفت. برای ارزیابی اثربخشی تمرین از آزمون تی مستقل استفاده گردید.
یافته ها: یافته های تحلیل آماری نشان داد که اجرای تمرین تناوبی پرشدت، سطوح آدپونکتین سرم (۰۰۴۰/=P) و میانگین نمره تبحر حرکتی (۰/۰۰۱P=) را به طور معنی داری در گروه تجربی افزایش داد.
نتیجه گیری: به طور کلی، مطالعه حاضر نشان داد که فعالیت تناوبی پرشدت می تواند به عنوان یک روش موثر، تأثیر مثبتی بر کاهش وزن بدن، افزایش سطح آدیپونکتین سرم و بهبود مهارت حرکتی نوجوانان مبتلا به ADHD داشته باشد.
واژههای کلیدی: آدیپونکتین، مهارت حرکتی، اختلال توجه/ بیش فعالی.