فیزیولوژی ورزشی و تندرستی ایران
تأثیر تمرینات مقاومتی کل بدن بر عملکرد جنسی و کیفیت زندگی زنان مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس
افشین مقدسی* ، غلامعلی قاسمی ، مریم عباسی
مجله کوش
چکیده
هدف: عملکرد جنسی و کیفیت زندگی در زنان مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس (MS) به خطر میافتد. مطالعات اخیر، بر تمرینات تعلیقی عملکردی با استفاده از مقاومت وزن بدن در مقابل نیروی جاذبه تأکید دارند. هدف از مطالعه حاضر تعیین تأثیر تمرینات مقاومتی کل بدن بر عملکرد جنسی و کیفیت زندگی زنان مبتلا به MS بود.
مواد و روشها: از بین ۹۳ نفر از بیماران زن مراجعهکننده به انجمن MS اصفهان، تعداد ۳۴ نفر در دامنهی سنی ۲۰ تا ۵۰ سال به صورت هدفمند، با نمره مقیاس وضعیت ناتوانی گسترشیافته (EDSS) 1-4، به عنوان نمونه آماری انتخاب و در دو گروه کنترل (۱۵ نفر) و تجربی (۱۹ نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی برنامه تمرینات مقاومتی کل بدن را برای مدت ۸ هفته و گروه کنترل مراقبتهای معمول خود را دریافت کردند. از پرسشنامه ۵۴ سؤالی کیفیت زندگی برای اندازهگیری ابعاد جسمانی و روانی کیفیت زندگی و عملکرد جنسی بیماران استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که بهبود معناداری در عملکرد جسمانی (۰۰۱/۰=P)، محدودیت کاری به علت مشکلات جسمی (۰۰۱/۰=P) و عاطفی (۰۱۵/۰=P)، سلامت جسمانی (۰۱۸/۰=P)، عملکرد جنسی (۰۱۸/۰=P) و رضایتمندی جنسی (۰۴۰/۰=P) گروه تجربی نسبت به گروه کنترل در پسآزمون ایجاد شده است؛ اما در رابطه با درد (۴۸۵/۰=P)، نشاط و سلامت عاطفی (۴۶۸/۰=P)، انرژی (۴۵۹/۰=P)، درک از سلامت (۶۰۰/۰=P)، عملکرد اجتماعی (۱۱۶/۰=P)، عملکرد شناختی (۸۹۶/۰=P)، نگرانی از وضعیت سلامت خود (۱۱۸/۰=P) و سلامت روانی (۰۹۱/۰=P) تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده نشد.
نتیجهگیری: تمرینات مقاومتی کل بدن مؤلفههای لازم را برای بهبود ابعاد جسمانی کیفیت زندگی و عملکرد جنسی بیماران مبتلا به MS را دارد.
واژههای کلیدی: مالتیپل اسکلروزیس، رفتار جنسی، کیفیت زندگی، تمرین مقاومتی، فیزیولوژی ورزشی