ميدرضا زلفی، وحيد ساری صراف *، حسين بابايی ، رامين اميرساسان
مجله پزشکی کاشان
سابقه و هدف: مطالعات اندکی درخصوص اثرات مثبت فعاليت ورزشی و مکمل ياری ترکيب های پلی فنولی در کاهش عوامل خطرزای قلبی عروقی وجود دارد. در مطالعه حاضر تأثير مکمل ياری کوتاه مدت عصاره دانه انگور (GSE) بر پروفايل ليپيدی و ميزان hs-CRP سرمی به دنبال فعاليت هوازی در مردان بررسی شده است.
مواد و روش ها: در يک مطالعه دوسوکور، ۲۰ مرد به طور تصادفی (سن۱±۱۹ سال، درصد چربی ۳±۲۰/۱۲ درصد، شاخص توده بدني۲±۲۲/۲۲ و اکسيژن مصرفی بيشينه ۲±۲۸/۳۹ ميلی ليتر/کيلوگرم/دقيقه) در دو گروه ۱۰ نفری مکمل عصاره دانه انگور (۲۰۰ ميلی-گرم در روز) و دارونما تقسيم شدند. پروتئين واکنش دهنده با حساسيت زياد (hs-CRP)، تری گلسيريد (TG)، کلسترول ليپوپروتئين سبک (LDL-C)، کلسترول ليپوپروتئين سنگين (HDL-C) و کلسترول تام (TC) قبل و بعد از مکمل ياری و نيز بلافاصله بعد از ۳۰ دقيقه فعاليت هوازی با شدت ۷۵ درصد اکسيژن مصرفی بيشينه بر روی نوارگردان اندازه گيری شد.
نتايج: به دنبال فعاليت هوازی کاهش معنی داری در سطوح TG و افزايش معنی داری در hs-CRP در هر گروه ديده شد (۰۵/۰>P). حال آنکه، متعاقب فعاليت هوازی تغييرات معنی داری بين گروه ها در سطوح LDL-C، HDL-C و TC ايجاد نشد (۰۵/۰>P).
نتيجه گيری: يک جلسه فعاليت هوازی به جز شاخص TG، تأثير معنی داری بر ساير شاخص های ليپيدی نداشت و باعث افزايش غلظت hs-CRP شد. در حاليکه، مکمل ياری کوتاه مدت GSE، می تواند تنها TC پروفايل ليپيدی را بهبود بخشد.
واژههای کلیدی: عصاره دانه انگور، فعاليت هوازی، hs-CRP، تری گلسيريد، کلسترول ليپوپروتئين سبک، کلسترول ليپوپروتئين سنگين، کلسترول،