محمد رضا افشانی، مهتاب کشوری، شقايق حق جو جوانمرد، محمود رفيعيان کوپايی ، صديقه عسگری
زمينه و هدف: آب پرتقال يک منبع غنی از فلاونوئيدهای رژيم غذايی است؛ که موجب کاهش خطر بيماريهای قلبی عروقی می شود. هدف از اين مطالعه تأثيرمصرف ۴ هفته مصرف آب پرتقال تجاری و طبيعی برفشارخون و عملکرد جريان وابسته عروق (FMD) درافراد داوطلب سالم می باشد
روش بررسی: بيست و دو داوطلب سالم (۵۹-۱۸ساله) در يک مطالعه کارآزمايی بالينی متقاطع (crossover) به طورتصادفی ساده به دوگروه A و B تقسيم شدند. گروهA ابتدا آب پرتقال تجاری و بعد از ۲ هفته دروه رفع اثر، آب پرتقال طبيعی مصرف کردند. در مقابل گروه B ابتدا آب پرتقال طبيعی و بعداز ۲ هفته دروه رفع اثر، آب پرتقال تجاری (mL/day 500 ) مصرف کردند. در هر دو گروه، قبل و بعد از ۴ هفته فشار خون و FMD اندازه گيری شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی زوج، تی مستقل و ميکس مدل خطی بررسی شدند
يافته ها: اين مطالعه نشان می دهد بعد از مصرف آب پرتقال تجاری فشار خون دياستوليک (%۱/ ۵-) و فشار خون سيستوليک (%۹/ ۵-) کاهش معنی داری می يابد(۰۵/۰>p). در حالی که بعد از مصرف آب پرتقال طبيعی تغييرات فشار خون دياستوليک و فشار خون سيستوليک معنی دار نبود و از طرفی تغييرات درون گروهی برای FMD درگروه مصرف کننده آب پرتقال طبيعی معنی دار بود (۰۵/۰>p) و تغييرات بين گروهی برای هيچ کدام از فاکتورها معنی دار نبود.
نتيجه گيری: مصرف آب پرتقال تجاری و طبيعی هر دو جهت پيشگيری از آترواسگلروز مفيد می باشند. اما اثرات آب پرتقال تجاری معنی دارتر است. آب پرتقال تجاری دارای فلاونوئيد، پکتين و اسانس بيشتری در مقايسه با آب پرتقال طبيعی است و ممکن است به اين دليل اثرات بيشتری بر روی فشار خون دارد.
واژههای كليدي: آب پرتقال، فشار خون، عملکرد جريان وابسته عروق،