بهبود قدرت عضلانی و توان بیهوازی مردان میانسال پس از مصرف مکمل سیترولین مالات -فیزیولوژی ورزشی
فیزیولوژی ورزشی و تندرستی ایران
مجید پرنوری ، وحید تأدیبی*
گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران & گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
مجله یافته
چکیده
مقدمه: با توجه به شیوع مصرف مکمل سیترولین مالات برای بهبود عملکرد ورزشی و یافته های متناقض موجود در این زمینه، هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر حاد مکمل سیترولین مالات بر قدرت بیشینه و توان بی هوازی تنیس بازان مرد میانسال بود.
مواد و روش ها: این کارآزمایی بالینی با یک طرح دوسویه کور متقاطع و با موازنه متقابل انجام شد. بدین منظور، تعداد ۱۶ تنیسباز مرد داوطلب با دامنه سنی ۶۴-۴۵ سال به طور تصادفی در هر دو شرایط مصرف مکمل و دارونما قرار گرفتند. مکمل سیترولین مالات به صورت نوشیدنی حاوی هشت گرم سیترولین مالات مصرف شد. در شرایط دارونما، مالتودکسترین جایگزین سیترولین مالات شد. یک هفته دوره پاکسازی بین دو شرایط مصرف مکمل و دارونما در نظر گرفته شد تا آثار احتمالی مکمل از بین برود. یک ساعت پس از مصرف مکمل یا دارونما، به ترتیب و با فاصله زمانی پنج دقیقهای، قدرت چنگش، پرش عمودی و آزمون بیهوازی وینگیت اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی زوجی استفاده شد.
یافته ها: تحلیل های آماری نشان داد که پس از مصرف مکمل سیترولین مالات، اوج و میانگین توان بی هوازی در آزمون وینگیت به طور معناداری بالاتر از شرایط دارونما بود (۰۰۱/۰P<). همچنین، رکورد پرش عمودی پس از مصرف سیترولین مالات در مقایسه با مصرف دارونما بیشتر بود (۰۰۱/۰P<). حداکثر و میانگین قدرت چنگش نیز با مصرف مکمل بیش از شرایط دارونما بود (۰۰۱/۰P<).
بحث و نتیجه گیری: مصرف مکمل سیترولین مالات، یک ساعت پیش از فعالیت ورزشی منجر به بهبود معنادار در قدرت بیشینه و توان بیهوازی تنیس بازان مرد میانسال میشود.
واژههای کلیدی: عملکرد ورزشی، مکملهای خوراکی، قدرت چنگش، نیتریک اکساید، فیزیولوژی ورزشی