بررسی فعالیت های آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی عصاره های آبی و اتانولی گیاه سرخارگل (Echinacea purpurea L.) بر تعدادی از سویه های میکروبی
*گیاه سرخارگل، آنتی اکسیدان* فیزیولوژی ورزشی و تندرستی ایران
ارمغان دانش
زهرا ایزدی ۱، ناصر میرازی۲ ، سید علی محمد مدرس ثانوی۳
۱- دانشگاه نهاوند
۲- دانشگاه بوعلی سینا
۳- دانشگاه تربیت مدرس
چکیده
زمینه و هدف: بررسی گیاهان دارویی به منظور کشف منابع جدید دارویی بر علیه عفونتهای میکروبی در سالهای اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی عصارههای آبی و اتانولی اندام هوایی سرخارگل بر برخی از باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی میباشد.
روش بررسی: این مطالعه تجربی در سال ۱۳۹۷ در دانشگاه بوعلی سینا انجام گرفت. از روش خیساندن و حلالهای آب و اتانول با نسبت ۱ به ۵ (گیاه به حلال) جهت عمل عصارهگیری استفاده شد. سنجش میزان ترکیبات فنلی عصارهها با روش فولین ﺳـﯿﻮﮐﺎﻟﺘﻮ انجام شد. سپس مقدار شیکوریک اسید عصارههای سرخارگل با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا تعیین شد. ﻓﻌﺎﻟﯿﺖ ﺿﺪ اﮐﺴﺎیﺸﯽ ﻏﻠﻈﺖﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ هر دو نوع ﻋﺼﺎره ﺑﺎ آزﻣﻮن ﻣﻬﺎر رادیﮑﺎلﻫﺎی آزاد دی ﻓﻨﯿﻞ ﭘﯿﮑﺮیﻞ ﻫﯿﺪرازیﻞ ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ و ﺑﺎ آﻧﺘﯽ اﮐﺴﯿﺪان ﺳﻨﺘﺰی ﺑﻮﺗﯿﻞ ﻫﯿﺪروﮐﺴﯽ ﺗﻮﻟﻮﺋﻦ مقایسه شد. میکروارگانیسمهای مورد پژوهش استافیلوکوکوس اورئوس، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، لیستریا اینوکوا، باسیلوس سرئوس، اشرشیاکلی، سودوموناس آئروژینوزا، سالمونلا تیفیموریوم و شیگلا فلکسنری بودند. فعالیت ضد میکروبی عصارههای آبی و اتانولی سرخارگل به روشهای پورپلیت، چاهک در آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی بر سویههای بیماریزا تعیین شد. همچنین واکنش متقابل عصارههای این گیاه از طریق محاسبه شاخص بازدارندگی افتراقی علیه میکروارگانیسمها نیز بررسی گردید. تجزیه آماری دادههای آزمایش با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش ۲۰ و مقایسه میانگینها به روش آزمونهای آماری تی و چند دامنهای دانکن انجام شد.
یافته ها: نتایج این تحقیق نشان داد که عصاره اتانولی بیشترین مقدار ترکیبات فنلی و شیکوریک اسید را دارا است. نتاﻳﺞ ﺣﺎﺻﻞ از ارزﻳﺎﺑﻲ ﻣﻴﺰان ﺗﻮاﻧﺎﻳﻲ ﺑﻪ دام اﻧﺪازی رادﻳﻜﺎلﻫﺎی آزاد ﻋﺼﺎرههای آبی و اتانولی سرخارگل نیز ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﻋﺼﺎره اتانولی ﺑـﺎ غلظت ۳۰۰۰ ﻣﻴﻜﺮوﮔـﺮم در میلیلیتر بیشترین ﻧﻘﺶ را در ﻣﻬﺎر رادﻳﻜﺎلهای آزاد داﺷت. عصاره آبی سرخارگل در غلظتهای ۲۵ و ۵۰ میلیگرم بر میلیلیتر هیچ اثر مهاری بر رشد باکتریهای گرم منفی نداشت. بیشترین قطر هاله عدم رشد عصارههای آبی و اتانولی این گیاه در غلظت ۴۰۰ میلیگرم بر میلیلیتر مربوط به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و کمترین قطر هاله عدم رشد در همین غلظت مربوط به باکتری سودوموناس آئروژینوزا بود. عصارههای سرخارگل بر باکتریهای گرم مثبت در مقایسه با باکتریهای گرم منفی اثر بازدارندگی بیشتری نشان داد. همچنین مشخص گردید که عصاره اتانولی در مقایسه با عصاره آبی اثر بازدارندگی بیشتری روی سویههای مورد مطالعه داشت. محدوده حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره اتانولی این گیاه بین ۲۵۶-۱۶ میلیگرم بر میلیلیتر بسته به نوع باکتری (گرم مثبت یا گرم منفی) متفاوت بود.
نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که عصاره این گیاه دارای اثر ضد میکروبی بر روی باکتریهای مذکور بوده و میتواند به عنوان یک نگهدارنده مواد غذایی مطرح شود.
واژههای کلیدی: عصاره سرخارگل، ترکیبات فنلی، کاهش ظرفیت رادیکالی، مقاومت آنتی بیوتیکی، فیزیولوژی ورزشی