منوچهر ضحاکی جمیل ، دکتر فرهاد رحمانی نیا
مجله پزشکی زنجان
زمینه و هدف: تلاش برای بهبود عملکرد ورزشی موجب استفادهی ورزشکاران از مواد نیروزا شده است. هدف از تحقیق پیش رو، بررسی عوارض ناشی از مصرف استروئیدها بر آنزیمهای کبدی و عوامل خونی در ورزشکاران رشتهی پرورش اندام میباشد.
روش بررسی: در پژوهش حاضر از که نوع پس رویدادی است، ۴۸ مرد ورزشکار رشتهی پرورش اندام (سن ۷۳/۴±۰۲/۲۵ سال، وزن
۳۳/۶ ± ۷۵/۸۰ کیلوگرم)وارد مطالعه شدند، که در قالب ۳ گروه، ورزشکاران در حال مصرف (۱۶= n1)، با سابقه و سه ماه دوری از مصرف
(۱۶= n2) و بدون سابقهی مصرف استروئید (۱۶= n3) قرار گرفتند. پس از اندازه گیریهای پیکرسنجی و یک تکرار بیشینه، نمونههای خونی پس از ۱۲ ساعت ناشتایی، تهیه شدند. دادهها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی مورد ارزیابی قرارگرفتند.
یافتهها: تفاوت معنیداری در آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز و هموگلوبین بین گروه اول و سایر گروهها دیده شد
(۰۵/۰≥P)، اما بین گروه دوم و سوم در متغیرهای مذکور تفاوت معنیدار نبود (۰۵/۰≤P). بین تمام گروه ها در میزان هماتوکریت تفاوت معنیداری وجود داشت (۰۵/۰≥P)، اما در تعداد گلبولهای قرمز، تفاوت معنی دار فقط بین گروه اول و سوم مشاهده شد (۰۵/۰≥P). هیچ تفاوت معنیداری نیز در آنزیم آلکالین فسفاتاز، بین گروهها مشهود نبود (۰۵/۰≤P).
نتیجه گیری: مصرف استروئیدها از سوی بدن سازان میتواند عوارضی همچون افزایش سطح سرمی گلبولهای قرمز، هموگلوبین، هماتوکریت و آنزیمهای آلانین آمینو ترانسفراز و آسپارتات آمینو ترانسفراز را به دنبال داشته باشد؛ که پس از گذشت سه ماه از قطع مصرف استروئیدها، این عوارض همچنان مشهود میباشند.
واژگان کلیدی: استروئیدآنابولیک-آندروژنیک، آنزیمهای کبدی، هماتولوژیک، پرورش اندام،