بختیار ترتیبیان، مریم شعبانی ، بهمن ابراهیمی ترکمانی *
کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزشی دانشگاه ارومیه
مجله فیض
سابقه و هدف: هدف از تحقیق حاضر بررسی رابطه بین لنفوسیت های T (CD8+, CD4+)، نسبت CD4+/CD8+ و سلول های کشنده طبیعی (CD56+) با حداکثر نبض اکسیژن در دختران فعال در پاسخ به فعالیت بدنی شدید بود.
مواد و روش ها: این مطالعه نیمه تجربی با طرح اندازه های تکراری بر روی ۱۶ دختر فعال ۲۵-۲۰ ساله انجام شد. جهت برآورد حداکثر نبض اکسیژن و پاسخ شاخص های ایمنی از آزمون نوارگردان (GTX) استفاده گردید. نمونه های خونی در شرایط پایه، بلافاصله بعد و ۲ ساعت پس فعالیت ورزشی فزاینده برای بررسی مقادیر CD4+،CD8+،CD56+ و نسبت CD8+/ CD4+(با روش فلوسایتومتری) از ورید بازویی به دست آمد.
نتایج: مقادیر سلول های CD4+ و نسبت CD8+/ CD4+بلافاصله بعد از فعالیت بدنی فزاینده کاهش معنی داری نشان دادند (۰/۰۵ P≤). اما مقادیر سلول هایCD8+ و CD56+ بلافاصله پس از فعالیت بدنی فراینده افزایش معنی داری را نشان دادند (P≤ 0/05). در بررسی ارتباط متغیرها، بین نبض اکسیژن با CD8+ و CD56+ ارتباط مثبت و معنی دار یافت شد (۰/۶۹ P≤ 0/001،r=) و (P≤ 0/009 ،r=0/49). هم چنین، در بررسی ارتباط بین نبض اکسیژن با CD4+ و نسبت CD4+/CD8+ارتباط منفی و معنی دار بین این شاخص ها یافت شد (۰/۵۳- P≤ 0/002،r=) و (P≤ 0/001،r=-0/64).
نتیجه گیری: حداکثر نبض اکسیژن به عنوان شاخصی از کارایی دستگاه قلبی-عروقی رابطه قوی با برخی از شاخص های ایمنی بدن بعد از فعالیت ورزشی شدید در دختران فعال دارد.
واژههای کلیدی: دختران فعال، تمرین، لنفوسیتهای CD4+ و CD8+، سلول کشنده طبیعی، حداکثر نبض اکسیژن،