عبدالصالح زر, اسکندر رحیمی, محمد بیژنپور
مجله پزشکی اصفهان
مقدمه: افزایش عوامل خطرزای قلبی- عروقی، به عنوان شایعترین عاملی در دوران سالمندی شناخته شده است که سبب بخش عمدهی بیماریهای قلبی میشود. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر یک دورهی تمرین هشت هفتهای بر پروتئین واکنشدهندهی C، فیبرینوژن و نیمرخ چربی مردان سالمند بود.
روشها: ۵۲ نفر از مردان با سن بالای ۶۰ سال حاضر در پارکهای شهرستان شیراز، به صورت داوطلب به عنوان نمونهی آماری انتخاب و بر اساس شاخص تودهی بدنی در دو گروه شاهد و مورد (هر گروه ۲۶ نفر) قرار گرفتند. سپس گروه مورد به مدت ۸ هفته و ۶ روز در هفته، در برنامهی تمريني شرکت کردند. جهت اندازهگیری پارامترهای مورد نظر، قبل و بعد از اجرای تحقیق، از آزمودنیها نمونهی خونی گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها ازآزمونهای Dependent t و Independent t استفاده شد.
یافتهها: ۸ هفته تمرین هوازی، موجب کاهش معنیدار فیبرینوژن (۰۰۱/۰ = P)، پروتئین واکنشدهندهی C (001/0 = P)، کلسترول تام (۰۱۰/۰ = P) و تریگلیسرید (۰۱۰/۰ = P) و افزایش معنیدار لیپوپروتئین پرچگال (۰۰۶/۰ = P) گردید.
نتیجهگیری: ۸ هفته تمرین هوازی، موجب کاهش معنیداری در فیبرینوژن، پروتئین واکنشدهندهی C و نیمرخ چربی سالمندان میگردد و میتوان با استفاده از این برنامهی تمرینی، گامهای مؤثری در بهبود ارتقای سلامتی سالمندان برداشت.
واژگان کلیدی: فیبرینوژن، پروتئین واکنشدهندهی C، کلسترول، تمرین هوازی، سالمند