نرگس سرشار *، دکتر حسين مختاريان دلويی، دکتر مهدی مشکی، دکتر عصمت آسايی ، دکتر مهدی يعقوبی اول ريابی
مجله پزشکی زنجان
زمينه و هدف: نظر به کنترل ديس ليپيدمی در پيشگيری از بيماريهای قلبی- عروقی و تاکيد بر روشهای درمان غيردارويی، مطالعه حاضر بهمنظور بررسی تاثير جوانه گندم بر پروفايل ليپيد دانشجويان هيپرليپيد و نرموليپيد صورت پذيرفت. روش بررسی: در اين مطالعه نيمه تجربی، تعداد ۱۰۸ دانشجوی داوطلب (۷۴ نرموليپيد به ۳۴ نفر هيپرليپيد) بهصورت تصادفی ساده انتخاب و بهمدت ۴ هفته علاوه بر رژيم غذايی معمولی روزانه ۳۰ گرم جوانه گندم را مصرف نمودند. تعيين افراد هيپرليپيدميک و نرموليپيدميک بر اساس دستورالعمل NCEPATP3 بوده و سنجشهای انتروپومتريک و متابوليک و دريافت انرژی و مواد معدنی قبل و بعد از مداخله با آزمون Tزوج شده به کمک نرم افزار SPSS ويرايش ۱۹ آناليزگرديدند. يافتهها: ميانگين سنی افراد ۱۵/۲±۳۲/۲۱ سال و مصرف جوانه گندم باعث کاهش معنيدار کلسترول تام، تری گليسريد وVLDL (001/0P=). بهترتيب بهميزان ۵/۱۰ و ۱۹ و۲۰ درصد و افزايش معنيدار HDL-C/ TC (004/0P=) در هر دو گروه و کاهش معنيدار ميانگين فشار خون سيستوليک (۰۴۶/۰P=) در افراد هيپرليپيدميک گرديد. در ضمن کلسترول تام در افراد نرموليپيد کاهش معنيداری را نشان داد (۰۰۳/۰P=). ساير پارامترها در هر دو گروه تغييرات معنيدار نشان ندادند. نتيجه گيری: با توجه به کاهش معنيدار تريگليسريد در افراد هيپرليپيديميک و کلسترول تام در هر دو گروه استفاده از اين ماده غذايی به عنوان يک روش درمانی غير دارويی جهت پيشگيری از بروز ديس ليپيدمی و اختلالات قلبی عروقی توصيه ميگردد.
واژههای کلیدی: واژگان کليدی: جوانه گندم، پروفايل ليپيد، هيپرليپيدمی NCEPATP3،