فريده شيشه بر۱، زهرا شامخی*، مجيد کارانديش۳ ، سيد محمود لطيفی
زمينه و هدف: چاقی يکی از شايعترين اختلالات تغذيهای در دنيا محسوب ميشود. اخيرا نقش کربوهيدراتها در رژيم غذايی مورد توجه قرار گرفته است، مطالعات انجام گرفته در زمينه ارتباط کيفيت و کميت کربوهيدرات رژيم غذايی (نمايه گلايسمی و بار گلايسمی) و چاقی، نتايج ناهمسويی را نشان دادهاند. از اين رو، در اين مطالعه به بررسی ارتباط نمايه گلايسمی و بار گلايسمی رژيم غذايی و برخی از شاخصهای تشخيص چاقی پرداخته شد.
مواد و روشها: افراد مورد مطالعه، ۹۵ زن ايرانی در محدوده سنی ۲۰- ۵۵ سال بودند. نمايه گلايسمی و بار گلايسمی رژيم غذايی با پرسشنامههای يادآمد ۲۴ساعته غذايی (۶-۴ يادآمد)، مورد ارزيابی قرار گرفت. شاخصهای آنتروپومتريک، با روشهای استاندارد، اندازهگيری شدند. اطلاعاتی از قبيل تاريخچه بيماری، زمينه خانوادگی و غيره، از طريق پرسشنامه جمعآوری گرديد. جهت بررسی ارتباط GI و GL رژيم غذايی و شاخصهای تن سنجی از تستهای آماری correlation confident، آزمون t مستقل و ANOVAيک طرفه استفاده شد.
نتايج: ميانگين سنی افراد در اين مطالعه، ۳۶ سال، ميانگين GI 1/72 و ميانگينGL ،۲/۱۵۳ بود. در اين مطالعه، ارتباط معنیداری بين شاخصهای BMI ، اندازه دور کمر و نسبت دور کمر به باسن ، GI و GL رژيم غذايی مشاهده نشد.
نتيجهگيری: بين GI و GL رژيم غذايی با شاخصهای تن سنجی در افراد سالم، ارتباطی مشاهده نگرديد. عدم مشاهده اين ارتباط ممکن است به دليل کم گزارشدهی نمونههای دچار اضافه وزن باشد.
واژههای كليدي: نمایه گلیسمی، بار گلیسمی، شاخص توده بدن.،