رضا عمانی سامانی۱ ؛ مهدی سپیدار کیش۲ ؛ امیر الماسی حشیانی* ۳
۱استادیار، گروه اپیدمیولوژی و سلامت باروری، مرکز تحقیقات اپیدمیولوژی باروری، پژوهشکده زیستشناسی و علوم پزشکی تولید مثل جهاد دانشگاهی، پژوهشگاه رویان، تهران، ایران
۲دانشجوی دکتری، گروه اپیدمیولوژی و سلامت باروری، مرکز تحقیقات اپیدمیولوژی باروری، پژوهشکده زیستشناسی و علوم پزشکی تولید مثل جهاد دانشگاهی، پژوهشگاه رویان، تهران، ایران.
۳دانشجوی دکتری، گروه اپیدمیولوژی و سلامت باروری، مرکز تحقیقات اپیدمیولوژی باروری، پژوهشکده زیستشناسی و علوم پزشکی تولید مثل جهاد دانشگاهی، پژوهشگاه رویان، تهران، ایران
مجله زنان، مامائی و نازائی ایران
مقدمه: سندرم تخمدان پلی کیستیک در افرادی که به دنبال روش های درمانی کمک باروری هستند، مشاهده می شود و شیوع چاقی در این زنان ۵۰% می باشد. شاخص توده بدنی می تواند در نتیجه سیکل درمانی IVF تأثیرگذار باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین شاخص توده بدنی با حاملگی شیمیایی بعد از سیکل درمانی IVF و یا تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم در زنان نابارور مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک در پژوهشگاه رویان انجام شد.
روش کار: در این مطالعه هم گروهی گذشته نگر تعداد ۹۸۳ سیکل درمانی IVF/ICSI مربوط به زوجین نابارور مراجعه کننده به پژوهشگاه رویان در سالهای ۹۲-۱۳۹۱ مورد بررسی قرار گرفت. تعداد ۱۱۵ نفر آز آنها مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک بوده و وارد مطالعه شدند. شاخص توده بدنی افراد با اندازه گیری قد و وزن تعیین شد و بعد از دریافت سیکل درمانی متناسب، زنان دچار اضافه وزن و چاق با زنان نرمال از نظر حاملگی شیمیایی مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری Stata(نسخه ۱۳) انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد.
یافته ها: از کل بیماران که شامل ۹۸۳ سیکل درمانی بود ۷/۱۱% مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک بودند. در این افراد، بعد از کنترل متغیرهای مخدوش کننده و در مقایسه با زنان با شاخص توده بدنی نرمال، احتمال شکست درمان در افراد دارای اضافه وزن ۰۴/۱ برابر (حدود اطمینان ۹۵ درصدی: ۸۷/۱-۵۸/۰، ۸۸۳/۰=p) و در افراد چاق ۹۸/۰ برابر (حدود اطمینان ۹۵ درصدی: ۸۶/۱-۵۱/۰، ۹۶۱/۰=p) بود.
نتیجه گیری: در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک، احتمال حاملگی بعد از درمان کمکی برای ناباروری، در افراد نرمال، اضافه وزن و چاق اختلاف آماری معنی داری ندارد.
کلیدواژگان
حاملگی؛ سندرم تخمدان پلی کیستیک؛ شاخص توده بدنی؛ ناباروری