سجاد روستا۱، دکتر ابراهيم فلاحی* ، دکتر مصطفی چراغی۳
۱- دانشکده بهداشت و تغذيه
استاد علوم پزشکی لرستان، دانشکده بهداشت و تغذيه ،
۳- دانشکده پزشکی
مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
مقدمه: فشار خون بالا يکی از مشکلات مهم سلامتی در کشورهای توسعه يافته و در حال توسعه میباشد. در ايران به طور تقريبی يک چهارم بزرگسالان مبتلا به فشار خون بالا هستند. عوامل مختلفی از جمله الگوی غذايی میتوانند بر بروز فشار خون بالا تاثيرگذار باشند. هدف پژوهش حاضر تعيين ارتباط فشار خون بالا و الگوهای غذايی بود. مواد و روشها: مطالعهی مقطعی حاضر روی ۹۷۳ نفر از ساکنين شهر خرمآباد انجام گرفت. ارزيابی دريافتهای غذايی با استفاده از يک پرسشنامه بسامد خوراک (۲۰۱ آيتمی) نيمهکمی صورت گرفت. فشار خون بالا، بر مبنای فشارخون سيستولی بيش از ۱۴۰ و يا فشارخون دياستولی بيش از ۹۰ ميلیمتر جيوه تعريف گرديد. به منظور شناسايی الگوهاي غذايی از تحليل عاملی استفاده شد. همچنين، برای بررسی ارتباط ابتلا به فشار خون بالا و الگوهای غذايی از رگرسيون لجستيک استفاده گرديد. يافتهها: الگوهای غذايی غربی، سالم و سنتی، سه الگوی غالب شناسايی شدند. افرادی که در بالاترين پنجک الگوی غذايی غربی بودند شانس بيشتری برای ابتلا به فشار خون بالا داشتند (نسبت شانس ۲ و فاصله اطمينان ۹۵%:۰۴/۱ تا ۸۵/۳؛ ۰۳۷/۰P=)، در حالیکه افرادی که در پنجک پنجم الگوي غذايی سالم بودند نسبت به افراد پنجک اول؛ قبل از تعديل اثر نمايهی تودهی بدن؛ ۴۴% (۵۶/۰: ۳۴/۰ تا ۹۳/۰؛ ۰۴۳/۰P=) شانس پايينتری برای ابتلا به فشار خون بالا داشتند. اما اين ارتباط بعد از تعديل اثر BMI معنیدار نبود (۰۶/۰P=)؛ بين الگوی غذايی سنتی و فشار خون بالا ارتباط معنیداری مشاهده نشد (۷۱/۰: ۳۷/۰ تا ۳۵/۱؛ ۲۹/۰P=). نتيجهگيری: الگوی غذايی شبه غربی ارتباط مستقيمی با خطر ابتلا به فشار خون بالا دارد. براي نشان دادن ارتباط دقيق الگوهای غذايی و فشار خون بالا مطالعات آيندهنگر مورد نياز میباشد.
واژههای کلیدی: فشار خون بالا، الگوی غذايی، بزرگسالان، پرسشنامه بسامد خوراک،