لطيفه رسولی، حسن فلاححسينی ، سيداحمد حسينی*
استاديار گروه تغذيه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی جندی شاپور اهواز
مجله گیاهان دارویی
مقدمه: ديابت، بيماری مزمن و پيشروندهای است که اختلالات چربی يکی از مشکلات متداول در اين بيماری است که خود سبب پيدايش و تشديد عوارض کوتاه و بلند مدت میشود. هدف: مطالعه حاضر اثر کمبوچای تهيه شده از چای سبز بر روی سطح گلوکز و پروفايل ليپيدی موشهای صحرايی ديابتی را مورد بررسی قرار داد. روش بررسی: تعداد ۳۰ سر موش صحرايی از نژاد ويستار که به وسيله تزريق آلوکسان با دوز ۱۳۰ ميلیگرم بر کيلوگرم ديابتی شده بودند به طور تصادفی به ۳ گروه شامل: ۱) گروه کنترل، ۲) گروه دريافتکننده چای سبز ۳) گروه دريافتکننده کمبوچای تهيه شده از چای سبز تقسيم شدند. به گروه شماره ۲ چای سبز دمکرده، به گروه ۳ کمبوچای تهيه شده از چای سبز و به گروه کنترل آب به ميزان ۵ ميلیليتر بر کيلوگرم روزانه در مدت ۴ هفته گاواژ شد، سپس ميزان گلوکز و پروفايل ليپيدی اندازهگيری شد. نتايج: سطح گلوکز سرم در گروههای کمبوچا و چای سبز نسبت به گروه کنترل کاهش معنیدار داشت (به ترتيب ۰۰۲/۰p= و ۰۰۰۱/۰p=). کمبوچای در مقايسه با چای سبز باعث کاهش معنیدار گلوکز شد (۰۵۰/۰=p). همچنين افزايش ميانگين غلظت HDL در گروه کمبوچا در مقايسه با گروه چای سبز معنیدار بود (۰۲/۰=p) و کاهش ميانگين غلظت کلسترول تام و LDL در گروههای کمبوچا و چای سبز نسبت به گروه کنترل معنیدار بود. در ضمن کاهش ميانگين غلظت توتال کلسترول و LDL در گروه کمبوچا در مقايسه با گروه چای سبز نيز معنیدار بود (۰۰۰۱/۰=p). نتيجهگيری: مصرف کمبوچای باعث کاهش غلظت گلوکز، LDL، کلسترول تام و افزايش HDL سرم شد که احتمالاً اين اثرات به علت ترکيبات حاصل از فرايند تخمير میباشد.
واژههای کلیدی: پروفايل ليپيدی، چای سبز، ديابت، کمبوچای،