۱ پیمان یوسفی پور؛ ۲ وحید تأدیبی ؛ ۳ ناصر بهپور؛ ۳ عبدالحسین پرنو؛ ۱ محمد احسان دلبری؛ ۱ صیاد رشیدی
۱کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه رازی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
۲- دانشیار گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه رازی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
۳- استادیار گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه رازی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
مجله پزشکی مشهد
مقدمه
دیابت نوع ۲ در ارتباط با افزایش عوامل خطرزای اختلالات قلبی- عروقی از جمله؛ افزایش فشار خون بالا، هیپرلیپیدمی،هموگلوبین گلیکوزیله، افزایش گلوکز خون ناشتا و کمبود فعالیت بدنی است. تمرینات هوازی، نوع رایج فعالیت ورزشی هستند که باعث بهبود در کنترل گلیسیمیک، وضعیت لیپیدهای سرم و کاهش گلوکز خون میشود. هدف تحقیق حاضر بررسی اثر فعالیت ورزشی هوازی بر تغییرات گلوکز خون، هموگلوبین گلیکوزیله و عوامل خطرزای قلبی- عروقی در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ است.
روش کار
در این مطالعه نیمه تجربی در سال ۱۳۹۱، از مراجعهکنندگان به انجمن دیابت کرمانشاه تعداد ۱۶ نفر به طور داوطلبانه به عنوان آزمودنی در این پژوهش شرکت کرده و به صورت تصادفی در دو گروه هوازی (۸ نفر) و کنترل (۸ نفر) قرار گرفتند. برنامه تمرینی گروه هوازی شامل ۳ جلسه دویدن در هفته با شدت ۶۰ تا ۸۰ % ضربان قلب بیشینه به مدت ۸ هفته بود. پیش و پس از مداخله، وزن، BMI، گلوکز خون ناشتا،HbA1c، پروفایل لیپیدی، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک و Vo2max اندازهگیری شدند. اطلاعات با نرم افزار SPSS و آزمون کولوگروف اسمیرنوف و تی تجزیه و تحلیل و بررسی شدند.
نتایج
بعد از ۸ هفته تمرین هوازیHbA1c،LDL-c،TG, گلوکز خون ناشتا در گروه هوازی کاهش معنادار یافتند و تغییر معناداری در گروه کنترل نداشتند. Vo2max در گروه هوازی افزایش معنادار پیدا کرد.در HDL-c، کلسترول، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک، وزن و BMI هیچگونه تغییر معناداری مشاهده نشد.
نتیجهگیری
انجام ۸ هفته فعالیت هوازی باعث کاهش HbA1c ،گلوکز خون ناشتا و بهبود در پروفایل لیپیدی میشود اما باعث تغییرات معنادار در فشار خون، وزن و BMI در این دسته بیماران نمیشود.
کلیدواژگان
پروفایل لیپیدی؛ دیابت؛ فعالیت هوازی؛ HbA1c