آیلین طلیم خانی۱، افسون نودهی مقدم ۲، لیلا عمخوار۱، شهرزاد محمدی راد۱، سمیه امیری آریمی۱ ، بهاره زینل زاده قوچانی۳
۱- دانشجوی دکترای تخصصی فیزیوتراپی، گروه آموزشی فیزیوتراپی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران.
۲- دکترای تخصصی فیزیوتراپی، دانشیار گروه آموزشی فیزیوتراپی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران. ،
۳- دانشجوی دکترای تخصصی کاردرمانی، گروه آموزشی کاردرمانی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران.
مجله توانبخشی نوین
زمینه و هدف: تمرینات ویبریشن “تمام بدن”(whole body vibration: WBV) یک نوع مدالیتی درمانی است که با ایجاد تحریکات مکانیکی نوسانی باعث بهبود عملکرد عضلات، حس عمقی و کنترل پاسچر میشود. هدف از انجام این تحقیق، بررسی اثر آنی WBV بر روی کنترل پاسچر در افراد جوان بود.
روشبررسی:در این مطالعهی شبه تجربی، ۲۲ فرد سالم به روش نمونهگیری غیر احتمالی ساده و به صورت تک گروهی شرکت کردند. افراد به مدت ۴ دقیقه تحت درمان WBV قرار گرفتند. به این صورت که برنامهی ورزشی سبک را ۴ مرتبه و هر مرتبه به مدت یک دقیقه بر روی سکوی ارتعاشی تکرار کردند. تمرینات بر طبق دستورالعمل آزمونگر انجام شد. فرکانس ویبریشن در فواصل یک دقیقهای از ۱۵ هرتز در دقیقهی اول به ۳۰ هرتز در دقیقه ی آخر افزایش یافت.
شاخصهای کنترل پاسچرال شامل شاخص ثباتی کلی، قدامی- خلفی و طرفی در وضعیت دو پای ایستاده با چشمهای باز و بسته با استفاده از سیستم تعادلی بایودکس، قبل و بعد از مداخله از افراد ثبت گردید. به منظور تجزیه تحلیل اطلاعات از آزمون تی زوجی استفاده شد.
یافتهها: نتایج این تحقیق نشان داد که در وضعیت ایستاده روی دو پا و با چشمهای باز، شاخص ثباتی کلی (۰۲/۰P=) ، داخلی- خارجی (۰۱/۰P=) و با چشمهای بسته، شاخص ثباتی کلی (۰۰۱/۰P<)، قدامی- خلفی (۰۰۱/۰P=)، داخلی- خارجی (۰۰۱/۰P=) تفاوت معنیداری را نشان دادند.
نتیجهگیری: یک جلسه WBV باعث بهبود کنترل پاسچر و تعادل در افراد جوان گردید.
کلید واژه: تمرینات ویبریشن “تمام بدن”، تعادل، افراد جوان، ثبات