فیزیولوژی ورزشی و تندرستی ایران
بررسی اثرات یوگا و غوطهوری درحوضچه آب سرد بر میزان لاکتات خون در دوره مرحله بهبودی بعد از پس از تست ورزشی واماندهساز کانینگهام در بازیکنان فوتبال
محمد خاتمی ، محمد رشیدی* ، محمد رضا حیدریان
مجله کومش
چکیده
هدف: بروز خستگی به هنگام ورزش واماندهساز در پاسخ به تجمع اسیدلاکتیک در عضلات فعال و خون نمایان میشود. مطالعه حاضر با هدف مقایسه دو شیوه تمرینی (غوطهوری در حوضچه آب سرد و تکنیک یوگا) بر لاکتات خون بههنگام فاز برگشت به حالت اولیه بعد از یک ورزش واماندهساز است.
مواد و روشها: ۴۵ فوتبالیست مرد به شیوه تصادفی ساده به ۳ گروه مساوی تقسیم شدند و ۱۵ دقیقه ریکاوری را در قالب گروههای غوطهوری در آب سرد با دمای ۱۰ درجه سانتیگراد و انجام تکنیکهای یوگا و استراحت غیر فعال (کنترل) را بلافاصله پس از تست ورزشی واماندهساز کانینگهام اجرا نمودند. سطوح لاکتات خون در شرایط قبل، بلافاصله، ۵ دقیقه و ۱۵ دقیقه بعد از آزمون در هر ۳ گروه اندازهگیری شد.
یافتهها: افزایش معنیداری در سطوح لاکتات خون بلافاصله پس از ورزش نسبت به سطوح پایه در همه گروهها مشاهده شد (۰۵/۰>P). تفاوت معنیداری در سطوح لاکتات خون در ۵ و ۱۵ دقیقه ریکاوری نسبت به سطوح پایه در دو گروه نسبت به گروه کنترل مشاهده شد (۰۵/۰<P). کاهش معنیداری در لاکتات خون بعد از ۵ دقیقه در گروه غوطهور در آبسرد و ۱۵ دقیقه در گروه یوگا، نسبت به دیگر گروهها مشاهده شد.
نتیجهگیری: نتایج کلی نشان میدهد که هر دو شیوههای بازگشت به حالت اولیه، باعث کاهش سطوح لاکتات خون شده است با این وجود، غوطهوری در حوضچه آب سرد، بیشترین کاهش سطح لاکتات خون را، در زمان کمتر (۵ دقیقه) و تکنیکهای یوگا، بیشترین کاهش سطح لاکتات خون را ، در مدت زمان بیشتر (۱۵ دقیقه به بالا)، در گروهها داشتهاند.
واژههای کلیدی: اسید لاکتیک، حوضچهها، آب، یوگا، غوطه وری، ریکاوری، سرما، فیزیولوژی ورزشی