ابوطالب ارشدی*، . ابراهيم طالبی ، . يعقوب طاهری
چکيده مقدمه:نقش گياهان در کاهش چربيهای خون و در نتيجه کاهش احتمال بروز بيماريهای قلبی- عروقی شناخته شده است. مهمترين هدف پژوهش حاضر مطالعه تاثير عصاره دانههای جو و يولاف بر فاکتور های خونی و آترواسکلروز در موش های بالغ ميباشد. روش کار:در اين تحقيق از ۵۰ سر موش صحرايی ماده نژاد ويستار با وزن تقريبی ۲۰± ۳۰۰ گرم از خانه حيوانات شهرستان جهرم خريداری گرديد. سپس به ۵ گروه ۱۰ تايی، شامل گروه کنترل (بدون دريافت هيچ مادهای)، گروه شاهد ( ۱% وزن غذای مصرفی کلسترول)، تجربی ۱ (روزانه ۱% وزن غذای مصرفی کلسترول و همچنين عصاره جو با دوزmg/kg. BW 125)،تجربی ۲ (روزانه ۱% وزن غذای مصرفی کلسترول و همچنين عصاره يولاف با دوزmg/kg. BW125 )،تجربی ۳ (روزانه ۱% وزن غذای مصرفی کلسترول و همچنين عصاره جو به همراه عصاره يولاف هر کدام با دوزmg/kg. BW5/62) دريافت کردند. سپس در پايان آزمايش از حيوانات خونگيری به عمل امد و فاکتورهای HDL، کلسترل تام، تريگليسريد مورد بررسی قرار گرفت. نتايج: غلظت HDL در تمامی گروههای تجربی کاهش معناداری را نسبت به گروه کنترل از خود نشان داد. ميزان کلسترول در گروه تجربی که عصاره جو و يولاف را همزمان دريافت کردهاند دارای کاهش معناداری نسبت به گروه کنترل ميباشد (۰۵/۰>P). نتيجه گيری: با توجه به نتايج بالا در پژوهش حاضر می توان چنين بيان کرد که عصاره جو و يولاف به طور همزمان باعث کاهش چربی خون و فاکتورهای خونی کلسترول ميگردد بنابراين استفاده همزمان از عصاره توصيه می گردد. همچنين عصاره جو دارای اثرات مفيدتری نسبت به عصاره يولاف در کاهش فاکتورهای چربی خون ميباشد.
واژههای كليدي: جو، يولاف، HDL، کلسترول، تری گليسريد، موش صحرايی.،