کتايون وکيليان ، معصومه داود ابادی ، رويا غلامی
مجله طب مکمل
مقدمه: در گذشته جهت درمان و کاهش ديسمنورهی اوليه از داروهای ضدّ التهاب غير استروئيدی استفاده میشده است؛ اما امروزه استفاده از اين داروها به دليل دارا بودن عوارض گوارشی مورد تمايل نيست و استفاده از روشهای طبّ مکمّل مانند تحريک الکتريکی و مکمّلهای غذايی مثل کلسـيم، منيـزيم، ويتـامين E و ورزش مورد توجه قرار گرفته است. مطالعاتی در زمينهی ميزان کاهش درد در ديسمنوره انجام شده اما مطالعات کمی روی الگوی ديسمنوره وجود دارد.
مواد و روشها: اين مطالعه يک مطالعهی مورد – شاهدی است که بر روی ۲۰۰ نفر (۶۹ نفر در گروه مورد و ۱۳۱ نفر در گروه شاهد) انجام شد. معيارهای ورود به مطالعه به اين شرح بود: مجـرد بودن افراد، قرار داشتن در محدودهی سنّی بين ۲۰ تـا ۳۰ سـال، شـروع درد قاعدگی قبل از ۲۱ سالگی، دارا بودن سيکلهای قاعـدگی منظم، انجام ورزش منظم حداقل ۲ روز در هفته به مدت يک سال در گروه مورد و نداشتن سابقهی بيماری رحمی. پـس از دريافـت معرفینامه از مديريت پژوهش دانشگاه نمونهگيری در خوابگاهها انجام شد. ابزارهای گرداوری دادهها شامل پرسشنامهی مقياس درد، Wong-Baker Faces Rating (WBS) و مقياس Verbal Multidimensional Scoring System (VMS) برای شدت علائم همراه ديسمنوره بود و برای تجزيه و تحليل دادهها از آزمايشهای کای دو، تی تست و نسبت شانس استفاده شد.
يافتهها: گروه بدون ورزش ۱۳ برابر نسبت به گروه ورزش درد داشتند . در روز اول قاعدگی (۳۶/۷۵ %) ۵۲ نفر در روز اول و (۷۱/۹۷ % ) ۱۲۸ در گروه شاهد درد داشتند (۰۰۱/۰=p). از نظر مصرف مسکّن ميانگين مصرف در گروه مورد در روز دوم ۱۹/۰ ±(۵۵/۰) و در شاهد ۷۱/ ۰ ± ۰/۱ بود (۰۰۱/۰=p)؛ اما تفاوت معنیداری در ميزان خونريزی در ۳ روز اول و کاهش علائم همراه ديسمنوره در گروهها ديده نشد.
نتيجهگيری: به نظر میرسد ورزش میتواند روی الگوی ديسمنوره از نظر بهبود درد، شدت درد و مصرف مسکّن مؤثر باشد؛ اما بر روی ميزان خونريزی و علائم همراه مؤثر نيست.
واژههای کلیدی: خونريزی، ديسمنوره، درد، ضد درد،