داود نصيری زرين قبائی، عليرضا خلعتبری، رضوان رجب زاده، هادی عباسپور ، احمد کاملی*
مجله پزشکی خراسان شمالی
چکيده مقاله:
زمينه و هدف: چاقی مهمترين مشکل تغذيه ای- بهداشتی نوجوانان در کشورهای توسعه يافته بوده و نقش عادات غذايی و عوامل وابسته، در بروز بيماری های تغذيه ای غير قابل انکار است. از طرفی افزايش وزن با نگرش منفی نسبت به خود مخصوصا در دوران نوجوانی همراه است. اين پژوهش با هدف بررسی ارتباط عادات غذايی با شاخص توده ی بدنی و نحوه توزيع چربی در دختران دبيرستانی شهر بجنورد انجام گرفت. مواد و روش کار: اين مطالعه توصيفی- تحليلی (مقطعی)بر روي۲۵۰دانشآموز دختر دبيرستانی در سال ۱۳۹۱ انجام شد. نمونه گيری به روش چند مرحله ای انجام شده و ابزارگردآوری داده ها برگه ثبت اطلاعات و پرسشنامه عادات غذايی بود.BMI(شاخص توده بدنی) و WHR(شاخص توده چربی)نيز به روش استاندارد اندازه گيری شد. اطلاعات توسط نرم افزار ۱۶- spssمورد تجزيه و تحليل قرار گرفت. يافته ها: : نتايج نشان داد که شيوع چاقی و اضافه وزن، به ترتيب ۲/۳ و۱۲ درصد بود. ۴۳نفر (۱/۱۷درصد) از نمونه های چاق، چاقی شکمی داشتند. همبستگی مثبت و معنی داری بين BMI و WHRديده شد.(۰۰۰۱/۰p<)ميانگين دريافت چربی و انرژی در افراد با اضافه وزن و افراد چاق در مقايسه با سايرين به مقدار معنی داری بيشتر بود(۰۵/۰P<). همچنين بين عادات غذايی با سطح تحصيلات و ميزان درآمد والدين ارتباط معنی داری مشاهده شد.(۰۵/۰P<) نتيجه گيری: دريافت بالای چربی و انرژی از عوامل مرتبط با BMI و WHR دختران دبيرستانی بود. بر اين اساس، گنجاندن برنامه های آموزشی تغذيه ای و ارائه الگوی صحيح مصرف مواد غذايی می تواند راهکارهای مناسبی جهت ارتقای سلامت جامعه باشد.
واژههای کلیدی: عادات غذايی، توزيع چربی بدن، دختران دبيرستان،