عبدالحسين طاهری کلانی * ، محمود نيک سرشت
استاديار دانشگاه آزاد واحد ايلام
استاديار دانشگاه آزاد واحد ايلام
مجله پزشگی ایلام
مقدمه: سطوح بالای نشانگرهای التهابی با افزايش خطر چند بيماری مزمن از قبيل آترواسکلروز و ديابت نوع ۲ در ارتباط است. فعاليت ورزشی و بدنی به عنوان يک راهبرد مهم برای کاهش خطر اين بيماری ها پذيرفته شده است. هدف از اين مطالعه بررسی اثر ۱۰ هفته تمرين مقاومتی و هوازی بر سطوح استراحتی فاکتور نکروز دهنده تومور-آلفا(TNF-a)، اينترلوکين-۱بتا (IL-1b) و اينترلوکين-۶ (IL-6) در مردان غير فعال دارای اضافه وزن بود.
مواد و روش ها: سی مرد غير فعال با ميانگين سن ۹/۲±۶/۲۶ سال و شاخص توده بدن ۸/۱±۳/۲۸ کيلوگرم بر مترمربع به صورت تصادفی در گروه های تمرين مقاومتی(۱۰n=)، تمرين هوازی(۱۱n=) و کنترل(۹n=) قرار گرفتند. پيش و پس از دوره تمرينی از آزمودنی ها در شرايط ناشتا برای اندازه گيری سطوح استراحتی سايتوکين ها خون گيری به عمل آمد. هم چنين شاخص توده بدن، درصد چربی بدن، اندازه نسبت کمر به باسن، قدرت بيشينه و حداکثر اکسيژن مصرفی برآورد گرديد. تمرين گروه مقاومتی شامل اجـرای ۷ حرکت با شدت بين ۷۰ تا ۸۰ درصد، ده تکرار بيشينه و گروه هوازی شامل رکاب زدن روی دوچرخه کارسنج با شدت ۷۰ تا ۸۰ درصد حداکثر ضربان قلب به مدت ۱۰ هفته و سه جلسه در هفته بود.
يافته های پژوهش: پس از ۱۰ هفته تمرين مقاومتی و هوازی علی رغم کاهش ميانگين تغيير معناداری در سطوح استراحتی TNF-a، IL-1b و IL-6 مشاهده نشد(P>0.05). VO2max در هر دو گروه تمرينی به طور معناداری افزايش و درصد چربی بدن و اندازه نسبت کمر به باسن به طور معناداری کاهش نشان داد، قدرت بيشينه تنها در گروه مقاومتی افزايش معنادار نشان داد(P<0.05).
بحث و نتيجه گيری: اين نتايج نشان داد، ۱۰ هفته تمرين مقاومتی و هوازی با شدت و حجم متوسط برای کاهش سطوح سايتوکين های التهابی در مردان غير فعال و سالم دارای اضافه وزن کافی به نظر نمی رسد. می توان گفت، عدم کاهش معنادار سطوح اين سايتوکين ها احتمالاً به علت نرمال بودن غلظت آن ها در وضعيت پيش از تمرين و جوان بودن آزمودنی ها است.
واژههای کلیدی: غير فعال، سايتوکين، التهاب، ريسک فاکتور،