لیلا باقرصاد رنانی؛ ۱مهدیه ملانوری شمسی؛ ۲مهدی مهدوی؛ ۳رضا قراخانلو؛ ۴زهیر محمد حسن
۱تربیت مدرس
۲انستیتو پاستور تهران
۳دانشگاه تربیت مدرس
۴علوم پزشکی دانشگاه تربیت مدرس
پژوهش نامه فیزیولوژی ورزشی کاربردی
سابقه وهدف: هدف از مطالعه ی حاضر بررسی اثر یک وهله تمرین مقاومتی بر بیان mRNA IL-15 در عضلات اسکلتی تند و کندتنش موشهای صحرایی سالم و دیابتی تمرینکرده،است.
مواد و روشها: موشهای صحرایی بطور تصادفی به چهار گروه کنترل سالم (C)، تمرینکرده سالم (T) ، کنترل دیابتی (D) و تمرینکرده دیابتی (DT) تقسیم شدند. دیابت با استفاده از یک وهله تزریق STZ ایجادشد. گروههای تمرین ۱۶ جلسه تمرین مقاومتی را به صورت بالا بردن وزنه از یک نردبان، انجام دادند. ۴۸ساعت پس از آخرین وهله تمرین ،گروههای تمرین یک وهله تمرین مقاومتی رانیز انجام دادند و بلافاصله پس از آن تمامی گروهها کشته شدند. بیان mRNA IL-15 در عضله ی نعلی (SOL) و خمکننده ی بلند شست (FHL) با تکنیک Real time–PCR اندازهگیری شد.
یافتهها: بیان mRNA IL-15 پس از یک وهله تمرین مقاومتی در عضله FHL موشهای صحرایی سالم و دیابتی تمرینکرده تغییر معناداری را نشان نداد (۰٫۰۵˃P) ، در حالی که این تغییر در عضله SOL معنادار بود (P˂۰٫۰۵). بیان این سایتوکاین در عضله FHL در گروههای C، T، D و DT به ترتیب ۱، ۰٫۸، ۱٫۳ و ۰٫۷ برابر و در عضله SOL به ترتیب ۱، ۰٫۶، ۱٫۳ و ۲٫۴ برابر تغییر یافت. بیشترین میزان بیان mRNA IL-15 در عضله SOL گروه DT مشاهده شد.
نتیجهگیری: با توجه به توانایی IL-15 در تثبیت پروتئین عضله اسکلتی در شرایط پاتولوژیک، به نظر میرسد عضله اسکلتی به محرک آتروفیک (مانند بیماری دیابت، بویژه دیابت نوع I)، با افزایش سطوح IL-15 به عنوان یک مکانیسم محافظتی و جبرانی در برابر تخریب پروتئین، پاسخ میدهد.