محمد رشیدی* ، مجتبی ایزدی، مهسا صداقت ، حسینعلی صفاخواه
کومش
هدف: بروز خستگی به هنگام ورزش واماندهساز در پاسخ به تجمع اسیدلاکتیک در عضلات فعال و خون نمایان میشود. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر ویبریشن کل بدن با سرعتهای متفاوت بر اسید لاکتیک به هنگام فاز برگشت به حالت اولیه بعد از یک ورزش واماندهساز بود.
مواد و روشها: ۶۰ مرد جوان ورزشکار به شیوه تصادفی به ۴ گروه مساوی تقسیم شدند و ۱۵ دقیقه ویبریشن را با سرعتهای متفاوت در قالب گروههای کنترل (بدون ویبریشن: صفر هرتز)، ویبریشن خفیف (۱۰ هرتز)، ویبریشن متوسط (۲۰ هرتز) و ویبریشن شدید (۳۰ هرتز) را بلافاصله پس تست ورزشی واماندهساز کانینگهام اجرا نمودند. سطوح لاکتات خون در شرایط قبل، بلافاصله و ۱۵ دقیقه بعد از آزمون در هر ۴ گروه اندازهگیری شد. از آزمون آنالیز واریانس با اندازهگیریهای مکرر جهت ارزیابی تغییرات زمان-گروه استفاده شد.
یافتهها: افزایش معنیداری در سطوح لاکتات خون بلافاصله پس از ورزش نسبت به سطوح پایه در همه گروهها مشاهده شد (۰۵/۰p<). تفاوت معنیداری در سطوح لاکتات خون در ۱۵ دقیقه ریکاوری نسبت به سطوح پایه در گروههای ویبریشن نسبت به گروه کنترل مشاهده شد (۰۵/۰p>). کاهش معنیداری در لاکتات خون بعد از ۱۵ دقیقه ریکاوری در گروه ویبریشن متوسط نسبت به دیگر گروهها مشاهده شد.
نتیجهگیری: بر پایه این یافتهها، اینگونه نتیجهگیری میشود که ویبریشن کل بدن به دفع لاکتات خون در دوره ریکاوری پس از ورزش واماندهساز کمک میکند و ویبریشن با شدت متوسط (۲۰ هرتز) موثرترین روش است.
واژههای کلیدی: اسید لاکتیک، ورزش، ارتعاش، خستگی