فضل الله فتح الهی شورابه *۱، بهمن تاروردی زاده۲، سمیه امین بخشایش۳
۱- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهر کرد، شهرکرد، ایران ،
۲- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تحصیلات تکمیلی، واحد بوشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، بوشهر، ایران
۳- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
مجله پزشکی شهر کرد
اهداف: سرطان پستان شایعترین سرطان در بین زنان است که معمولاً بر اثر رشد و تقسیم غیرطبیعی سلولهای مختلف سینه آغاز میشود. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد ارتباط معکوسی بین سطوح آنتیاکسیدانها و خطر ابتلا به سرطان پستان وجود دارد. هدف مطالعه حاضر، بررسی اثر ۸ هفته تمرین مقاومتی بر برخی شاخصهای آنتیاکسیدانی/اکسیدانی زنان یائسه مبتلا به سرطان پستان بود.
مواد و روشها: در این پژوهش نیمهتجربی در سال ۱۳۹۳، تعداد ۳۰ نفر از زنان یائسه مبتلا به سرطان پستان شهرستان خرمآباد بهروش نمونهگیری در دسترس انتخاب شده و بهطور تصادفی به دو گروه تجربی (۱۶ نفر) و کنترل (۱۴ نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی بهمدت ۸ هفته و هر هفته سه جلسه تمرین مقاومتی را انجام دادند که این تمرینها از ۳۰% یک تکرار بیشینه شروع شد و به ۵۰-۴۵% یک تکرار بیشینه در پایان هفته هشتم رسید. نمونههای خونی برای سنجش سطوح سرمی سوپراکسیددیسموتاز (SOD)، گلوتاتیونپراکسیداز (GPX) و مالوندیآلدئید (MDA)، ۴۸ ساعت قبل و بعد از اجرای پروتکل تمرینی از آزمودنیها گرفته شد. دادهها بهکمک نرمافزار SPSS 19 و با استفاده از آزمونهای T مستقل و T وابسته مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: پس از اجرای ۸ هفته تمرین مقاومتی، سطوح سرمی SOD و GPX بهطور معنیداری افزایش و سطوح MDA بهطور معنیداری کاهش یافت (۰۵/۰p<)، ولی تغییرات گروه کنترل معنیدار نبود (۰۵/۰p>).
نتیجهگیری: ۸ هفته تمرین مقاومتی باعث افزایش شاخصهای آنتیاکسیدانی و کاهش شاخصهای اکسیدانی زنان یائسه مبتلا به سرطان پستان میشود.
واژههای کلیدی: سرطان پستان، تمرین مقاومتی، مالوندیآلدئید (MDA)، سوپراکسیددیسموتاز (SOD)، گلوتاتیونپراکسیداز (GPX)