محبوبه فکوری جويباری، پروين فرزانگی ، عليرضا براری
مقدمه: اثر فعاليت بدنی همراه با مصرف مکملها بر کاهش اثر راديکالهای آزاد شده به خوبی شناخته شده نيست. از آنجا که خرفه يکی از غنیترين منبع نباتی امگا-۳ و مواد آنتیاکسيدانی است، هدف پژوهش حاضر بررسی اثر ۸ هفته تمرين به همراه مصرف خرفه بر شاخصهای پراکسيدانی و آنتیاکسيدانی (MDA، SOD، CAT) در بيماران ديابتی بود.
روش بررسی: ۲۸ زن کم تحرک مبتلا به ديابت نوع ۲ با ميانگين سنی ۵۰ سال به طور تصادفی به ۴ گروه کنترل، تمرين، مکمل و تمرين همراه با مکمل تقسيم شدند. برنامه گروه تمرين شامل ۷۵-۶۰ دقيقه تمرين هوازی، ۳ جلسه در هفته با ضربان قلب ۷۰-۵۰% حداکثر ضربان قلب بود. گروه مکمل و تمرين همراه با مکمل، پيش از تمرين هوازی، ۵ گرم خرفه همراه با ناهار مصرف و با فاصله زمانی ۳ ساعت به تمرين میپرداختند. همچنين ۵/۲ گرم خرفه همراه شام مصرف میکردند. خونگيری قبل و بعد از ۸ هفته به دنبال ۱۴-۱۲ ساعت ناشتايی شبانه انجام شد.
نتايج: MDA پس از ۸ هفته در گروههای تمرين، مکمل و تمرين همراه با مکمل کاهش و سطوح SOD و CAT افزايش معنیداری يافت (۰۵/۰≥p). همچنين پس از ۸ هفته بين مقادير MDA در گروه تمرين و تمرين همراه با مکمل، اختلاف معنیداری مشاهده گرديد (۰۱۵/۰=p).
نتيجهگيری: تمرينات هوازی به همراه مصرف خرفه میتواند باعث بهبود تعادل پراکسيدانی و آنتیاکسيدانی در افراد مبتلا به ديابت نوع ۲ شده و از استرس اکسايشی ناشی از ورزش و همچنين بيماری ديابت جلوگيری کند.
واژههای كليدي: تمرین هوازی، خرفه، دیابت نوع ۲، آنتی اکسیدان، پراکسیدان،
1 Comment
سلام لطفا من را راهنمایی کنید
برای کاهش قند خون ناشتا ۱۸۰ آیاگیاه خرفه و یا تخم خرفه و به چه میزان وچه زمانی باید استفاده شود. تشکر
تشکر از مقاله مفیدتان / همواره موءید باشید.