مهرزاد مقدسی ، محمد امين عدالت منش، آيدا معينی ، محدثه نعمت الله زاده
مجله پزشکی کومش
سابقه و هدف: به نظر میرسد نوروتروفينها از جمله فاکتور نوروتروفيک مشتق از مغز(brain-derived neurotrophic factor, BDNF) نقش مهمی در بازسازی نرونها دارند. شواهد اخير حاکی از آنند که سطح BDNF در بيماران مبتلا به ماليتيپل اسکلروزيس (ام اس) کاهش يافته و ممکن است فعاليت ورزشی سطح اين پروتئين را افزايش دهد. هدف تحقيق حاضر بررسی اثر هشت هفته تمرينات مقاومتی بر ميزان BDNF زنان مبتلا به ام اس بود.
مواد و روشها: ۲۷ زن ميانسال مبتلا به بيماری ام اس با ميانگين و انحراف معيار سن ۵/۵±۴/۳۲ سال و شاخص درجه ناتوانی يک تا پنج به عنوان آزمودنی انتخاب شدند. آزمودنیها به طور تصادفی در دو گروه کنترل (۱۳=n) و تمرين (۱۴=n) قرار گرفتند. آزمودنیهای گروه تمرين به مدت هشت هفته و سه جلسه در هفته به انجام برخی تمرينات مقاومتی منتخب بالاتنه و پايينتنه با وزنه و کشهای مخصوص پرداختند.
يافتهها: نتايج نشان داد وزن بدن، شاخص توده بدن، توده چربی و شاخص درجه ناتوانی آزمودنیها پس از هشت هفته تمرينات مقاومتی نسبت به گروه کنترل به ترتيب ۵/۲، ۴/۳، ۱/۵ و ۷/۲۷ درصد کاهش معنیدار يافته است (۰۵/۰P<). همچنين، نتايج نشان داد سطح BDNF در گروه تمرين به طور معنیداری نسبت به گروه کنترل ۵/۲۷ درصد افزايش پيدا کرده است (از ۴/۱۰۶۸ به ۷/۱۳۶۲ پيکوگرم بر ميلیليتر رسيد؛ ۰۵/۰P<).
نتيجهگيری: با توجه به نتايج به نظر میرسد تمرينات مقاومتی با مدت و شدت به کار رفته در تحقيق حاضر موجب بهبود درجه ناتوانی و افزايش سطح BDNF در زنان مبتلا به بيماری ام اس میشود
واژههای کلیدی: تمرينات مقاومتی، بيماری ام اس، BDNF، زنان،