اثر فعالیت استقامتی حاد متعاقب مصرف سه دوز مختلف مکمل سیر بر فاکتور هشت، فیبرینوژن انعقادی و فشار خون سیستولی و دیاستولی در مردان جوان ورزشکار
فیزیولوژی ورزشی و تندرستی ایران
مجله دانشور پزشکی
رقیه همتی ۱ سعید دباغ نیکوخصلت ۱ آمنه پوررحیم قورقچی ۲
۱ گروه تربیت بدنی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
۲ گروه تربیت بدنی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
چکیده
مقدمه و هدف: اثر فعالیت استقامتی حاد متعاقب دوزهای سیر بر فاکتورهای انعقادی و فشار خون مشخص نیست. هدف بررسی تأثیر فعالیت استقامتی حاد متعاقب مصرف سه دوز سیر بر فاکتور هشت، فیبرینوژن و فشار خون سیستولی و دیاستولی مردان ورزشکار بود.
مواد و روش ها: ۱۵ مرد استقامتی کار (سن ۸۸/۷±۲۷ سال، وزن ۴۵/۶±۹/۷۳ کیلوگرم، قد ۳۳/۴±۳۵/۱۷۵ سانتی متر)، داوطلبانه در تحقیق شرکت کردند. آزمودنیها ۴ جلسه، دوزهای سیر (۵۰۰،۷۵۰ و ۱۰۰۰ میلی گرم) و دارونما را مصرف کرده و ۴ ساعت بعد فعالیت استقامتی ۳۰ دقیقهای با شدت ۸۵-۶۵ درصد ضربان قلب هدف را بر روی نوار گردان انجام دادند. نمونه خونی، قبل و ۴ ساعت بعد از مکمل، دارونما و فعالیت استقامتی حاد، گرفته شد. تفاوت بین دوزهای سیر متعاقب فعالیت استقامتی، با آنالیز واریانس- بونفرونی و تأثیر هر یک از دوزهای سیر و دارونما با تی-وابسته تحلیل شد
نتایج: یک جلسه فعالیت حاد استقامتی متعاقب هر سه دوز سیر، فاکتور VIII، فیبرینوژن و فشارخون سیستولی را به طور معنی داری افزایش داد (۰۵/۰˂P). این افزایش فاکتور VIII و فیبرینوژن متعاقب یک جلسه فعالیت استقامتی شدید پس از ۵۰۰ میلی گرم در مقایسه با ۱۰۰۰ میلی گرم، به طور معنی داری کمتر بود (۰۵/۰˂P)، در حالیکه این افزایش فشار سیستولی پس از دوز ۱۰۰۰ میلی-گرم در مقایسه با ۵۰۰ میلی گرم، به طور معنی داری کمتر بود (۰۵/۰˂P). فشار دیاستولی پس از تمرین و سیر تغییر معنی داری نداشت (۰۵/۰<P).
نتیجهگیری: دوز ۵۰۰ میلی گرم بهترین دوز کاهنده فاکتور VIII و فیبرینوژن می باشد. در حالیکه، سیر ۱۰۰۰ میلی گرم در مقایسه با ۵۰۰ میلی گرم بهترین دوز کاهنده فشار خون سیستولی متعاقب یک جلسه فعالیت استقامتی حاد می باشد.
کلیدواژهها
سیر تمرین استقامتی حاد فاکتور هشت فیبرینوژن فشار خون، فیزیولوژی ورزشی