رحمان رحیمی
استادیار دانشگاه کردستان
مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سابقه و هدف: چای سبز حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدانهای پلیفنولی است که فعالیت آنتیاکسیدانی، ضد التهابی، مهار آدیپوژنز و آپوپتوز آدیپوسیت را دارند. بنابراین، در این پژوهش، تأثیر دو هفته مصرف عصاره چای سبز بر بیان ژن TNF-α و سطح این عامل پیش التهابی پس از فعالیت مقاومتی در افراد چاق مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: در یک مطالعه تصادفی، دوسوکور، کنترل شده با دارونما و متقاطع، ۸ مرد چاق (BMI بالاتر از kg.m-2 30) به مدت ۲ هفته عصاره چای سبز (دو کپسول ۵۰۰ میلیگرمی در روز) و دارونما (دو کپسول ۵۰۰ میلیگرمی مالتودکسترین در روز) مصرف کردند؛ سپس در یک جلسه فعالیت مقاومتی با شدت ۱RM 75% شرکت کردند. نمونههای خون جهت اندازهگیری بیان ژن و سطح سرمی TNF-α قبل (پیشآزمون) و بلافاصله بعد (پسآزمون) از فعالیت مقاومتی گرفته شدند.
یافتهها: بیان TNF-α mRNA در شرایط مصرف عصاره چای سبز در پیشآزمون ۴۴% و پسآزمون ۱۱% پایینتر از شرایط مصرف دارونما بود، تفاوت درصدی در بیان ژن مشاهده شد اما این نتایج از نظر آماری معنیدار نبودند (۰۵/۰P>). همچنین، غلظتTNF-α در شرایط مصرف چای سبز در پیشآزمون ۸۶/۱۶ درصد (۸۳/۰P=) و در پسآزمون ۷۸/۲۴ درصد (۰۵/۰P=) نسبت به دارونما پایینتر بود.
نتیجه گیری: مصرف عصاره چای سبز میتواند از افزایش شاخص پیش التهابیTNF-α پس از فعالیت مقاومتی در مردان چاق جلوگیری کند.
واژههای کلیدی: عصاره چای سبز، شاخص پیش التهابی، فعالیت مقاومتی