محمود زرع کار۱، دکتر مرضيه ثاقب جو*، محسن فوادالدينی ، دکتر مهدی هدايتی
۱- بيرجند-انتهای بلوار شهيد آوينی-پرديس دانشگاه بيرجند-دانشکده تربيت بدنی و علوم ورزشی
دانشيار دانشگاه بيرجند، بيرجند-انتهای بلوار شهيد آوينی-پرديس دانشگاه بيرجند-دانشکده تربيت بدنی و علوم ورزشی
مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
مقدمه: تاثير تمرينهای ورزشی روي بيان پروتئين GLUT4 در مطالعات متعدد بررسی شده، اما اثر تمرين هوازی همراه با مصرف عصارههای گياهی، بر بيان پروتئين GLUT4 نامعلوم است. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثير تمرين هوازی و عصارهی پستهی وحشی بر بيان پروتئين GLUT4 و سطح گليکوژن عضله دوقلوی موش صحرايی ديابتی شده بود. مواد و روشها: ۴۰ سر موش صحرايی نر به صورت تصادفي در ۵ گروه کنترل سالم، کنترل ديابتی، ديابت+ تمرين هوازی، ديابت+ عصاره و ديابت+ تمرين هوازی+ عصاره قرار گرفتند. برنامهی تمرينی شامل ۶ هفته تمرين هوازی روي نوار گردان بود. چهل و هشت ساعت پس از آخرين جلسه تمرين و مصرف عصاره، موشها بیهوش شدند و عضلهی دوقلو برای اندازهگيری سطح گليکوژن و بيان پروتئين GLUT4 جدا شد. تجزيه و تحليل دادهها با استفاده از آزمون تحليل واريانس يک طرفه انجام شد (۰۵/۰P<). يافتهها: بيان پروتئين GLUT4 و سطح گليکوژن عضلهی دوقلو در گروه ديابت+ تمرين هوازی+ عصاره در مقايسه با گروه کنترل ديابتی به طور معنیداری بالاتر بود (مقادير Pبه ترتيب ۰۰۱/۰، ۰۲/۰)، اما تمرين و دريافت عصاره به تنهايی، تغيير معنیداری در متغيرهای ياد شده ايجاد نکرد. نتيجهگيری: به نظر میرسد مصرف عصارهی پسته وحشی همراه تمرينهای ورزشی خاص، نسبت به استفاده از هر يک از اين استراتژیها به تنهايی، روش مطلوبتری در راستای افزايش پروتئينهاي انتقالدهندهی گلوکز و گليکوژن عضلانی، و به احتمال زياد بهبود عملکرد انسولين میباشد.
واژههای کلیدی: تمرين هوازی، عصارهی پستهی وحشی، پروتئين GLUT4، گليکوژن عضلانی، موش ديابتی،