اثر تمرین ورزشی و مصرف روغن زیتون بر حافظه فضایی، بیان ژنهای AKT و کاسپاز۳ در رتهای مبتلاشده به پارکینسون – فیزیولوژی ورزشی
* فیزیولوژی ورزشی و تندرستی ایران- مرجع تخصصی فیزیولوژی ورزش*
مجله فیض
منصوره شمسی سوسهاب ، علیرضا علمیه* ، رامین شعبانی
چکیده
سابقه و هدف: بیماری پارکینسون اختلال پیشرونده، مخرب و درازمدت دستگاه عصبی مرکزی است. هدف این پژوهش بررسی اثر تمرین ورزشی و مصرف روغن زیتون بر حافظه فضایی و بیان ژنهای AKT، کاسپاز٣ در رتهای مبتلاشده به پارکینسون بود.
مواد و روشها: در این مطالعه ۳۰ رت به٥ گروه ۶تایی تقسیم شدند. گروهها شامل کنترل سالم، کنترل پارکینسون، پارکینسون + روغن زیتون، پارکینسون + تمرین ورزش و پارکینسون + تمرین ورزش + روغن زیتون بودند. ۰/۴ میلیلیتر روغن زیتون بهصورت روزانه به مدت ۸ هفته به رتها بهصورت گاواژ خورانده شد. تمرین هوازی ٥ روز در هفته هر روز به مدت ٣٠ دقیقه و با سرعت ١١ متر در دقیقه اجرا شد. تمرین مقاومتی با ٣٠ درصد وزن رتها شروع و در هفته هشتم به ١٠٠ درصد وزن آنها رسید. بیان ژنهایAKT و کاسپاز٣ از طریق PCR- Real time و یادگیری فضایی با استفاده از ماز شعاعی اندازهگیری شد. دادهها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی تامهن تحلیل گردید.
نتایج: افزایش بیان ژن AKT، کاهش بیان ژن کاسپاز٣ و بهبود در حافظه فضایی در گروه تمرین ورزشی و گروه تمرین ورزشی با روغن زیتون نسبت به گروه کنترل پارکینسون مشاهده شد (۰/۰۵>P).
نتیجهگیری: تمرین ورزشی با و بدون مصرف روغن زیتون میتواند با افزایش ژنAKT و کاهش ژن کاسپاز٣ در بهبود یادگیری فضایی رتهای پارکینسونی مؤثر باشد.
واژههای کلیدی: رتهای پارکینسونی، تمرین مقاومتی هوازی، روغن زیتون، حافظه فضایی، AKT، کاسپاز٣، فیزیولوژی ورزشی