۱محمد فلاح محمدی؛ ۲ضیاء فلاح محمدی؛ ۳سید حسین میرکریم پور
۱دانشگاه گیلان
۲دانشگاه مازندران
۳دانشگاه تهران
پژوهش نامه فیزیولوژی ورزشی کاربردی
زمینه و هدف: استئوآرتریت، شایعترین نوع آرتریت بوده و یکی از۱۰ دلیل اصلی معلولیت در دنیا به شمار میرود. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر ورزش با شدت متوسط، به تنهایی و همراه با مصرف مکمل گلوکزامین بر استئوآرتریت زانوی موش صحرایی بود.
مواد و روشها: ۲۵سر موش صحرایی نر نژاد ویستار (میانگین وزن ۱±۱۷۳ گرموسن ۸ هفته) خریداری و به صورت تصادفی به ۵ گروه: ۱) کنترل سالم، ۲) کنترل پایه، ۳) گلوکزامین، ۴) تمرین و ۵) گلوکزامین+تمرین تقسیم شدند (هر گروه ۵ سر). به منظور ایجاد استئوآرتریت در آزمودنیها، مادهی مونویدواستات به زانوی آنها تزریق شد. سپس آزمودنیها به مدت ۲۸ روز به مصرف مکمل گلوکزامین (۲۵۰ میلیگرم/کیلوگرم/روز) و اجرای برنامهی ورزشی با شدت متوسط روی نوارگردان پرداختند. پس از پایان دورهی درمانی، حیوانات کشته شده و مقاطع بافتی زانوی آنها به صورت هیستوپاتولوژیک مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل کمی یافتهها از آزمون آماری تحلیل واریانس یکطرفه (۰۵/۰>P) و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.
یافتهها: نتایج تحقیق حاضر، نشانگر تأثیر مثبت ترکیب ورزش با شدت متوسط و مصرف مکمل گلوکزامین بر شاخصهای هیستوپاتولوژیکنسبت عمق ضایعه (۷/۷۱F=، ۰۰۱/۰P=)، عرض کل ناحیه تخریب شده (۱/۱۸F=، ۰۰۱/۰P=) و عرض ناحیه تخریب شده به طور معنیدار (۳/۱۲F=، ۰۰۱/۰P=) بود، اما این اثر در مقایسه با ورزش به تنهایی، بیشتر نبود.
بحث و نتیجهگیری: با توجه به نتایج این تحقیق، مصرف مکمل گلوکزامین و انجام ورزش با شدت متوسط، هر یک به تنهایی و به صورت ترکیبی میتوانند نقش مثبتی در بهبود علائم استئوآرتریت زانوی موش صحرایی ایفا نمایند، اما به نظر میرسد که انجام ورزش با شدت متوسط ،آثار درمانی بیشتری دارد.
کلیدواژگان
تمرین هوازی؛ گلوکزامین؛ استئوآرتریت؛ موش صحرایی