بختیار ترتیبیان* ، عباس مآل اندیش، رقیه افسر قره باغ، زینب شیخلو
مجله پزشکی رازی
زمینه و هدف: اخیراً موضوع سازگاریهای ناشی از فعالیت ورزشی بر شاخصهای قلبی و عروقی و همچنین مدت زمان ماندگاری سازگاریهای مثبت ناشی از آن در دوره بیتمرینی برای فیزیولوژیستهای ورزشی جالبتوجه است. هدف از پژوهش حاضر اثرات ۱۲ هفته تمرینات هوازی با شدت متوسط و ۵ ماه دوره بیتمرینی بر بیومارکرهای قلبیعروقی کلسیم، فسفر، هورمون پاراتیروئید و ویتامین D در زنان یائسه غیرفعال بود.
روش کار: در این مطالعه نیمهتجربی، ۲۴زن یائسه کمتحرک داوطلب و واجد شرایط با میانگین سنی ۵۳ سال و شاخصتودهبدن ۲۹ کیلوگرمبرمترمربع شرکت کرده و سپس به صورت تصادفی در دو گروه تمرین(۱۲زن) و کنترل(۱۲زن) قرار گرفتند. گروه تمرین (۱۲/هفته، ۳جلسه/هفته، ۶۰-۵۰دقیقه/جلسه، ۷۰-۶۵% حداکثر ضربان قلب تمرین) را اجرا کردند و سپس به مدت ۵ ماه دیگر نیز بیتمرین ماندند. گروه کنترل نیز سطح فعالیت جسمانی روزانه خود را به مدت ۸ ماه حفظ کردند. از گروه تمرین و کنترل در حالت پایه، بعد از ۱۲ هفته مداخله تمرینی و ۵ ماه پس از دوره بیتمرینی نمونه خون برای ارزیابی سطوح سرمی گرفته شد. دادهها با آمار توصیفی و استنباطی(آزمون مانوا) در سطح معناداری (۰۵/۰≥p) بوسیله نرمافزار اسپیاساس نسخه ۲۳ تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: نتایج بین گروهی نشان داد که هورمون پاراتیروئید تنها پس از ۱۲ هفته مداخله تمرینی افزایش معناداری یافت (۰۵/۰≥p)، اما بین کلسیم، فسفر و ویتامین D گروه تمرین در مقایسه با گروه کنترل پس از ۱۲ هفته مداخله تمرینی و همچنین پس از ۵ ماه بیتمرینی تفاوت معناداری وجود نداشت (۰۵/۰<p).
نتیجه گیری: نتایج بیانگر آن است که ۱۲ هفته تمرینات هوازی با شدت متوسط ۶۵ الی ۷۰ درصد حداکثر ضربان قلب تمرین سطوح سرمی هورمون پاراتیرویید (احتمالا با اثرات مستقیم آن بر دستگاه قلبی عروقی) را افزایش داد، بطوریکه برخی از سازگاریهای مثبت ناشی از فعالیت ورزشی از جمله افزایش سطوح سرمی ویتامین D در زنان یائسه غیرفعال حتی پس از ۵ ماه دوره بیتمرینی نیز حفظ شده بود.
واژههای کلیدی: مارکرهای قلبی، فعالیت هوازی، بیتمرینی، یائسگی.