تاثیر تمرینات هوازی همراه با مصرف عصاره گیاه بادرنجبویه (Melissa officinalis) بر حافظه کاری، حافظه مرجع و میزان رسوب آمیلوئید بتا در بافت هیپوکامپ رتهای نر آلزایمری القاشده – فیزیولوژی ورزشی
فیزیولوژی ورزشی و تندرستی ایران
مجله فیض
مهناز نوردی ، رامین شعبانی* ، شهرام غلامرضایی دارسرا
گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
چکیده
زمینه و هدف: بیماری آلزایمر نوعی اختلال نورودژنراتیو پیشرونده است که با تخریب تدریجی بافت مغز و بروز اختلالات شناختی جدی همراه است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر تمرینات هوازی بههمراه مصرف عصاره گیاه بادرنجبویه بر حافظه کاری، حافظه مرجع و میزان رسوب آمیلوئید بتا در بافت هیپوکامپ رتهای نر آلزایمری طراحی شد.
روشها: در این مطالعه تجربی، ۳۲ رت نر بالغ بهصورت تصادفی به چهار گروه شامل: کنترل، تمرین هوازی، تمرین هوازی بههمراه عصاره، و گروه دریافتکننده عصاره تقسیم شدند. مدل آلزایمر از طریق تزریق داخل هیپوکامپی آمیلوئید بتا ۱-۴۲ القا گردید. پروتکل تمرینی به مدت ۸ هفته، سه جلسه در هفته اجرا شد. برای ارزیابی حافظه کاری از آزمون ماز هشت بازویی استفاده شد و میزان رسوب آمیلوئید بتا با روش الایزا سنجیده شد.
یافتهها: عملکرد حافظه کاری در گروههای مداخله (تمرین هوازی، تمرین بههمراه عصاره، و عصاره) نسبت به گروه کنترل بهطور معناداری بهبود یافت (۰/۰۵>P). همچنین، میزان رسوب آمیلوئید بتا در هیپوکامپ در این گروهها کاهش معناداری داشت (۰/۰۵>P).
نتیجهگیری: به نظر میرسد تمرینات هوازی و مصرف عصاره بادرنجبویه میتوانند از طریق کاهش رسوب آمیلوئید بتا، نقش مؤثری در بهبود عملکرد حافظه کاری در رتهای نر مبتلا به آلزایمر ایفا کنند. با این حال نیاز به مطالعات بیشتر در این زمینه ضروری است.
واژههای کلیدی: تمرین هوازی، بادرنجبویه، آلزایمر، حافظه کاری، آمیلوئید بتا، فیزیولوژی ورزشی