پروانه سارانی علی آبادی *، حامد سارانی ، منصور فاضلی رستم پور ، سودابه اعتمادی ، علی رضا داشی پور ، افسانه سرابندی ، حسنيه حسينی
علوم پزشکی سبزوار
زمينه و هدف : شيوع چاقی در جهان با سرعتی تهديد کننده در تمام گروه های سنی در حال افزايش است به طوری که به يک مشکل جدی در سلامت عمومی تبديل شده است. امروزه استفاده از گياهان دارويی نسبت به ساير روش ها ی کنترل وزن بيش تر مورد توجه قرار گرفته است .چای سبز يکی از اين گياهان محسوب می شود که تا کنون پژوهش هايی نيز در مورد اثرات آن بر روی وزن صورت گرفته، اما در اين مطالعات به دليل استفاده از روش های متفاوت ودوزهای نا همگون ،نتايج به دست آمده متناقض بوده است، لذا پژوهش حاضر با هدف تعيين اثر عصاره چای سبز در دوز های مختلف بر شاخص های آنتروپومتريک در زنان چاق بالغ انجام شده است . مواد و روش ها : اين مطالعه از نوع کارآزمايی بالينی تصادفی دو سويه کور بوده که بر روی ۶۰ زن دارای اضافه وزن با ( BMI >27 kg/m2 شاخص توده بدنی) و ۸۷WC > (دور کمر) که واجد معيار های ورود به مطالعه بودند ، انجام شد. واحدهای مورد پژوهش به طور تصادفی به سه گروه ۲۰ نفری تقسيم شدند ، در اين خصوص دو گروه مداخله (تجربی) دريافت کننده عصاره چای سبز با غلظت های (۵۰ و ۱۰۰ درصدی) وگروه کنترل (شاهد) ، دارونمای حاوی سلولز دريافت کردند . هر شرکت کننده روزانه ۳ بار(يک ساعت قبل از هر وعده غذايی)و به مدت ۱۲ هفته از عصاره چای سبز يا شبه دارو دريافت می کرد و مشخصات آنتروپومتريک (وزن، قد، دور کمر، دور باسن ، شاخص توده بدنی (BMI) و نسبت دور کمر به دور باسن (WHR) و تمام واحدهای مورد پژوهش در شروع مطالعه و هفته های ۲ ، ۴ ،۶ ، ۸ ، ۱۰ و ۱۲اندازه گيری شده و سپس داده ها جمع آوری و در گروه های مختلف با استفاده از نرم افزار SPSS 19- Sas9.2 ،آزمون های آماری Anova يک طرفه و برای مقايسه گروه ها در ماه های موردمطالعه ازآزمون Repeated Measurement استفاده و مورد تجزيه و تحليل قرار گرفتند . يافته ها : در شروع مطالعه ميانگين و انحراف معيار وزن و BMI در گروه تجربی دريافت کننده عصاره ۱۰۰ درصد به ترتيب ۳/۴±۱۹/۷۴ و۸/۰±۹۵/۲۸ ودر گروه تجربی دريافت کننده عصاره ی ۵۰ درصد۱/۵±۳۴/۷۴و۰۶/۱±۶۹/۲۸ بود که در پايان پژوهش به ترتيب به ۱/۴±۹۰/۶۷و۷/۰±۴۹/۲۶ وهم چنين ۶/۵±۹۸/۷۰و۱۹/۱±۳۸/۲۷کاهش يافت، که بيانگر اختلاف معنی دار در هفته های متوالی در ميانگين وزن و BMI می باشد (۰۱/۰ >P ،۰۵/۰ >P). ميانگين WHR در بين سه گروه، اختلاف معنی داری را نشان نداد. نتيجه گيری : با توجه به يافته های اين پژوهش ، مصرف طولانی مدت چای سبز به عنوان يک ماده درمانی مکمل کم خطر برای کنترل وزن و ارتقاء سطح سلامت عموم موثر می باشد.
واژههاي كليدي: عصاره چای سبز، شاخص های آنتروپومتریک، کاهش وزن، چاقی، زنان،
متن کامل مقاله رایگان