زهرا مقصودی, لیلا آزادبخت
مجله تحقیقات نظام سلامت
مقدمه : مطالعه حاضر به منظور بررسی سیستماتیک الگوهای غذایی غربی و تأثیر آنها در بروز مقاومت به انسولین و نوع دوم بیماری دیابت ملیتوس میباشد.
روش ها: این بررسی با مرور موتورهای جستجو از قبیل : ISI, Cochrane Central Register of Controlled Trials databases, Pubmed, Iran Medex and MagIran انجام شد. لغات کلیدی مورد جستجو مشتمل بر: “دیابت ملیتوس”، “سندرم متابولیک”، “مقاومت به انسولین”، “الگوی غذایی” بود.
یافتهها: جستجوی انجام شده در محدوده زمانی سالهای ۲۰۱۱-۱۹۹۲ و به صورت جامع در قالب مجلات، کتابهای الکترونیکی، سمینارها و سمپوزیومها اجرا شد. انواع مطالعات اعم از مطالعات کوهورت آیندهنگر، کارآزمایی بالینی و مقطعی براساس بررسی عنوان ، خلاصه و متن کامل مورد ارزیابی قرار گرفته و پس از حذف مطالعات دارای گروه هدف حیوانی، کودکان و نوجوانان از مجموعه، ۷۳۸ مورد استخراج شد. نتایج حاکی از تأثیرمعنیدارالگوی غذایی “غربی” غنی از گوشت قرمز، غذاهای فرایندشده و سرخ کرده، غلات تصفیه شده و دارای نمایه گلایسمی بالا در بروز هایپرگلایسمی است.
نتیجهگیری: تبعیت از عادات غذایی ناسالم و سرشار از اسیدهای چرب ترانس و اسیدهای چرب اشباع ، کربوهیدراتهای ساده و تصفیه شده با نمایه گلایسمی بالا با ایجاد مقاومت به انسولین، هایپرگلایسمی و خطر دیابت نوع ۲ مرتبط است.
واژههای کلیدی: رژیم غذایی، دیابت ملیتوس نوع ۲، مقاومت به انسولین، سندرم متابولیک