جبار بشیری
زمينه و اهداف: اضافه وزن و چاقي یکی از مهمترين مشکلات سلامتي در کشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه می¬باشد. بافت چربی محل تولید آدیپوکاین هایی است که در تنظیم متابولیسم گلوکز نقش دارند.هدف مطالعهي حاضر، تعيين تأثیر یک جلسه فعالیت استقامتی بر سطوح آدیپونکتین سرم در مردان سالمند دارای اضافه وزن ميباشد.
مواد و روشها: ۱۲ مرد سالمند سالم (سن: ۵۳/۲±۴۱/۶۳ سال، قد: ۲۷/۶±۱۷/۱۷۳ سانتيمتر، وزن: ۳۷/۷±۹/۷۶ كيلوگرم، شاخص تودهي بدني: ۵۲/۱±۶۱/۲۵ كيلوگرم بر مترمربع) به صورت داوطلبانه در این تحقیق شرکت کردند. آزمودنی¬ها یک جلسه فعالیت رکاب¬زنی بر روی چرخ كارسنج با شدت ۷۵ -۷۰ درصد ضربان قلب بيشينه به مدت ۳۰ دقیقه اجرا کردند. خونگیری در دو مرحلهی قبل، بلافاصله بعد از فعالیت انجام شد. داده¬ها با استفاده از آزمون تی وابسته و آزمون ضریب همبستگی پیرسون با استفاده از نرم افزار SPSS18 در سطح معنيداري ۰۵/۰ بررسی شدند.
يافتهها: تغییرات معنیداری در مقادیر آدیپونکتین سرم در پاسخ به فعالیت ورزشی نشد و رابطه¬ی معنیداری نیز بین مقادیر آدیپونکتین سرم و شاخص مقاومت به انسولین مشاهده نشد . ميزان گلوکز خون، انسولین و شاخص مقاومت به انسولین در پاسخ به فعالیت ورزشی به طور معنیداری کاهش یافت (۰۰۱/۰=P، ۰۰۱/۰=P و ۰۰۰۱/۰=P) و همبستگی معنیداری بین انسولین و شاخص مقاومت به انسولین مشاهده شد (۹۹۶/۰=r).
نتيجهگيري: بر اساس یافته¬های حاضر میتوان نتیجه گرفت ۳۰ دقیقه فعالیت رکاب¬زنی بر روی چرخ کارسنج، باعث تغییرات معنیداری در غلظت گلوکز خون، انسولین و شاخص مقاومت به انسولین شده ولی تأثیر معنیداری بر سطوح آدیپونکتین سرم ندارد.
کلید واژه ها: فعالیت استقامتی، آدیپونکتین، افراد سالمند، اضافه وزن، مقاومت به انسولین