الهه سجادی۱، غلامرضا عليايی*۲، سعيد طالبيان۳، محمدرضا هاديان۳، شهره جلائی۴، رحيمه محمودی۱ ، الهه امينی۵
زمينه و هدف: حس عمقی که از جمله دقيق ترين حواس بدن است و باعث آگاهی از وضعيت بدن هر لحظه در فضا می شود، در حفظ سلامت فيزيکی و جلوگيری از آسيب اهميت بالايی دارد. خستگی، يکی از عوامل برهم زننده ی حس عمقی است. با اينکه مطالعات زيادی به بررسی اثر خستگی بر حس عمقی مفاصل محيطی و کمر پرداختهاند ولی کار بر روی بررسی اثرات خستگی بر حس عمقی ناحيهی گردن بسيار محدود بوده است. لذا هدف از اين مطالعه بررسی تاثير خستگی موضعی بر حس عمقی گردن در افراد سالم با توجه به جنسيت بود.
روش بررسی: ۱۷ فرد جوان سالم (۸ زن و ۹ مرد) با ميانگين سنی ۴۴/۳ ± ۱۲/۲۴ سال در زنان و ۹۸/۱ ± ۷۷/۲۳ سال در مردان، تست بازسازی سری-گردنی به وضعيت نوترال را که شامل؛ بازسازی دقيق وضعيت سر بروی تنه پس از چرخش عرضی به راست و چپ ميباشد را برای ارزيابی دقت و پايايی حس عمقی با استفاده از آزمون t زوجی و من ويتنی، از طريق اندازه گيری خطای مطلق، خطای ثابت و خطای متغير در دو موقعيت قبل و بعد از خستگی انجام دادند.
يافتهها: خستگی تغيير معناداری در شاخصهای سنجش حس عمقی (خطای مطلق، خطای ثابت و خطای متغير) در زنان و مردان ايجاد نکرد (۰۵/۰ P> )، بعلاوه تفاوتی بين زنان و مردان در شاخصهای سنجش حس عمقی مشاهده نشد (۰۵/۰ P> ).
نتيجه گيری: نتايج حاصل بيانگر آن است که خستگی بدنبال انقباض ايزومتريک عضلات بالابرندهی کتف نميتواند باعث برهم زدن دقت بازسازی زاويه در افراد سالم شود. همچنين، در اين بررسی مقدماتی جنسيت تاثيری بر حس عمقی گردن نداشت.
کليد واژهها: حس عمقی گردن، خستگی، تست بازسازی سری-گردنی، خطای مطلق، خطای ثابت، خطای متغير