محمد ملکانه، سارا صادقی زاده بافنده، فاطمه حجی پور ، محسن ناصری *
استاديار، دکتری پزشکی ملکولی، مرکز تحقيقات ژنوميک، دانشگاه علوم پزشکی بيرجند، بيرجند، ايران؛
مجله پزشکی بیرجند
زمينه و هدف: چای کامبوچا که حاصل تخمير چای شيرين توسط قارچ کامبوچا است، دارای اثرات درمانی سودمندی در درمان بسياری از بيماریهاست. هدف از اين مطالعه، بررسی تأثير عصاره چای کامبوچا بر قند و پرفايلهای ليپيد خون در بيماری ديابت بود. روش تحقيق: در اين مطالعه مداخلهای، تعداد ۲۸ سر موشهای صحرايی نر نژاد Wistar در محدوده وزنی ۲۵۰ گرم، در چهارگروه ۷تايی قرار گرفتند و سپس توسط تزريق داخل صفاقی (IP) با آلوکسان، ديابتی شدند. غلظتهای تجويزی گروهها شامل: ۲۰ و ۸۰ ميلیگرم بر کيلوگرم چای کامبوچا و ۲۰ميلیگرم بر کيلوگرم چای سياه معمولی بهمدت يکماه بود. قند خون و وزن موشها، قبل و بعد از دوره مداخله با هر يک از دو نوع چای و پارامترهای ليپيد خون در انتهای دوره، مورد آزمايش قرار گرفتند. يافتهها: ميانگين قند خون در موشهای ديابتی دريافتکننده چای کامبوچا کاهش يافت و بيشترين ميزان کاهش قند خون، در گروه دريافتکننده چای کامبوچا با غلظت mg/kg80 بود؛ همچنين چای سياه نيز موجب کاهش قابل ملاحظه قند خون گرديد. نتيجهگيری: مصرف يکماه چای کامبوچا، صرفاً موجب کاهش ميزان قند خون در مبتلايان به ديابت شده، اما موجب افزايش وزن میشود و بر پروفايل ليپيد، آثار مطلوبی ندارد.
واژههای کلیدی: چای، کامبوچا، ديابت، ليپوپروتئين، قند،