علیرضا رمضانی، سارا سرحدی
دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی عصبیعضلانی، دانشکدۀ تربیتبدنی، دانشگاه تربیتدبیر شهید رجایی، تهران، ایران
مجله دانشور پزشکی
مقدمه و هدف: یکی از دغدغههای افراد میانسال برای شروع ورزش و زندگی پرتحرک و سالم این است که چه برنامۀ تمرینی برای آنها مناسبتر است. در این میان، تمرینات هوازی بهعنوان اولین و بهترین گزینۀ شروع ورزش برای افراد معرفی میشود که میتواند باعث برخی اختلالات سلولی، بالاخص سلول عضلانی شود. هدف از این مطالعه، بررسی اثر یک دوره تمرین هوازی بر سطوح آنزیمهای شاخص آسیب سلولی در زنان میانسال میباشد.
مواد و روشها: در مطالعۀ حاضر که به روش نیمهتجربی انجام شد، ۱۲ زن میانسال غیرفعال بهطور داوطلبانه شرکت کردند. پروتکل تمرینی شامل ۸ هفته، هر هفته ۳ جلسۀ ۶۰دقیقهای با شدت۵۰تا۷۰درصد ضربان قلب بود. متغیر وابسته شامل کراتین کیناز (CK) و لاکتات دهیدروژناز (LDH) بهعنوان شاخصهایی از آسیب سلولی بود که در طی سه مرحله تمرین مورد بررسی قرار گرفت (پیش از تمرین، جلسۀ اول و بعد از جلسۀ ۲۴). یافتههای پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی بنفرونی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج: نتایج تحقیق حاضر نشان داد که میزان CK و LDH پس از جلسۀ اول تمرین نسبتبه پیش از تمرین افزایش معنیداری داشته است. بااینحال نتایج نشان داد که میزان CK و LDH پس از جلسۀ ۲۴ نسبتبه جلسۀ اول کاهش معنیداری داشته است. همچنین بین مرحلۀ پیش از تمرین و بعد از جلسۀ ۲۴ تفاوت معنیداری یافت نشد.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج به نظر میرسد یک دوره تمرین هوازی میتواند میزان CK و LDH را بهعنوان شاخصهایی از آسیب سلولی را در زنان میانسال کاهش دهد.
واژههای کلیدی: کراتین کیناز، لاکتات دهیدروژناز، تمرین هوازی، زنان میانسال، آسیب عضلانی